Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti intră în ghearele ursului: declin de 22% în şapte săptămâni: În aceste momente nu mai contează rezultatele, nu mai contează nimic

Antonio Oroian, broker Goldring: Este foarte greu de anticipat ce se va întâmpla în perioada următoare, dacă nu imposibil. Părerea mea este că cel puţin în următoarea lună de zile, volatilitatea va fi la fel de ridicată şi scăderi vor mai fi. În aceste momente, panica este mare, se tranzacţionează foarte mult emoţional, de aceea este foarte greu să estimezi ce ar putea să urmeze.

Antonio Oroian, broker Goldring: Este foarte greu de anticipat ce se va întâmpla în perioada următoare, dacă nu imposibil. Părerea mea este că cel puţin în următoarea lună de zile, volatilitatea va fi la fel de ridicată şi scăderi vor mai fi. În aceste momente, panica este mare, se tranzacţionează foarte mult emoţional, de aceea este foarte greu să estimezi ce ar putea să urmeze.

Autor: Liviu Popescu

13.03.2020, 10:30 532

♦ Investitorii  par a fi uitat de rezultatele financiare pozitive ale companiilor din prima ligă bursieră, reflectată printr-o creştere cu 20% a profitabilităţii în 2019, în contextul în care ordinele de vânzare agresive din piaţă „trădează“ tranzacţii realizate emoţional şi care nu ţin cont de fundamente ♦ BET ajunsese la un minus de 8% pe parcursul şedinţei de tranzacţionare de joi, dar în ultima oră de tranzacţionare declinul s-a diminuat la 5% ♦ Tranzacţii de 110 mil. lei pe acţiuni, dublu faţă de media perioadei.

Bursa românească a intrat în „ghearele ursului“ în contextul în care din 23 ianuarie 2020, adică de la maximul post-criză, şi până la închiderea din 12 martie 2020, indicele principal BET s-a diminuat cu 22%, adică a intrat în „piaţa bear“, caracterizată de scăderi accentuate ale acţiunilor, încredere scăzută a investitorilor şi o stare generală de pesimism.

„Practic, în aceste momente nu mai contează rezultatele financiare ale com­paniilor, nu mai contează nimic“, spune Antonio Oroian, broker al Goldring, pentru ZF.

Bursa de la Bucureşti a avut ieri o şedinţă puternic negativă, reflectată printr-o depreciere cu 5% a indicelui principal BET, în contextul scăderilor accelerate de pe pieţele externe. Spre după-amiază indi­cele principal înregistra un minus chiar şi de 8%, dar în ultima oară de tran­zacţionare senti­men­tul investitorilor s-a mai îmbunătăţit, o reve­nire surprinzătoare având în vedere depu­nerea man­datului de către Florin Cîţu.

Decizia preşedintelui american Trump de a în­chidele graniţele SUA pentru europeni, ceea ce se traduce într-o activitate economică scăzută, a declanşat deprecierile masive pe pieţele bursiere.  În primele două ore de la deschiderea şedinţei lichiditatea era de circa 40 mil. lei la Bucureşti, cu mult peste cea din aceeaşi parte a zilelor precedente, ceea ce indică în principal ordine de vânzări. Ulterior lichiditatea s-a majorat la circa 110 mil. lei, arată datele de închidere de la BVB.

Investitorii  par a fi uitat de rezultatele financiare pozitive ale companiilor din prima ligă bursieră, reflectată printr-o creştere cu 20% a profitabilităţii în 2019, în contextul în care ordinele de vânzare agresive din piaţă „trădează“ tranzacţii realizate emoţional şi care nu ţin cont de fundamente.

„Părerea mea este că cel puţin în următoarea lună de zile, volatilitatea va fi la fel de ridicată şi scăderi vor mai fi.“

Aşa poate fi descrisă şi şedinţă bursieră de joi de la Bucureşti: majoritatea emitenţilor aveau aplicat sistemul de înterupere a volatilităţii, adică noul sistem implementat de operatorul pieţei de capital din România şi care nu execută instant ordinul de tranzacţionare.

Mecanismul de întrerupere a volatilităţii poate fi comparat cu sistemul ABS-ul unei maşini, care în momentul unei frâne bruşte nu blochează cu totul maşina din mişcare din start, ci aduce mai multe frâne menite să oprească maşina în siguranţă.

”Piaţa bear indică o oficializare a schimbării trendului şi a sentimentului de piaţă", spune Alin Brendea, director general adjunct al Prime Transaction.

Cum motivul pentru care bursele sunt în vrie nu este unul fundamental economic, ci ţine de un eveniment inedit- o pandemie, nimeni nu poate pretinde că are acurataţea necesară pentru a face calcule exacte privind modul în care economia va fi afectată şi implicit pieţele bursiere. ”În astfel de momente pieţele tind să meargă spre scenariile cele mai negative dintre multele posibile", spune Alin Brendea.

El consideră că pe termen scurt dinamica BET este una impredictibilă. ”Va fi influenţată semnificativ de nivelul de frică pe care îl resimt investitorii şi de măsurile monetare şi fiscale pe care autorităţile vor încerca, probabil, să le aplice. Însă cel mai mult va depinde de dinamica pandemiei de COVID-19. Dacă ne uităm la modul în care pandemia a fost gestionată în diverse zone observăm diferenţe care sunt vizibile, în prezent, şi pe burse. De la începutul anului bursa din China înregistrează o scădere sub 3%, în timp ce unele pieţe europene depăşit 20% scădere". De exemplu bursa de la Bucureşti are minus 23%.

Pe de altă parte bursele europene au avut ieri o şedinţă puternic negativă determinată în mare parte de decizia preşedintelui american Donald Trump de a interzice intrarea în SUA a turiştilor din Europa pentru 30 de zile, ceea ce se traduce într-o activitate economică scăzută.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO