Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti marchează al cincilea maxim istoric la rând. Transelectrica, la un maxim al ultimilor şapte ani. Aquila, o nouă evaluare record

Bursa de la Bucureşti marchează al cincilea maxim...

Autor: Tibi Oprea

15.01.2024, 18:27 3475

Prima ligă bursieră de la Bucureşti a început săptămâna cu un nou maxim istoric de 15.803 puncte, fiind al cincilea la rând pe care îl consemnează şi a şasea şedinţă consecutivă de creşteri. Astfel, indicele BET are un avans de 2,8% în prima jumătate din ianuarie şi plus 3% în ultimele şase sesiuni, conform datelor agregate de ZF de la BVB.

Creşterea BET de 0,17% de luni a fost determinată în principal de avansul acţiunilor TeraPlast (2,6%), Transelectrica (1,3%), Purcari (1,2%), Transgaz (1,1%) şi Fondul Proprietatea (0,6%). 11 acţiuni au fost pe plus, patru au rămas la aceleaşi preţuri din şedinţa anterioară, iar cinci au fost pe minus. Cea mai mare scădere a fost la Sphera Franchise Group (minus 1,1%).

Transelectrica a înregistrat un maxim al ultimilor şapte ani, de 32,1 lei pe acţiune, respectiv o evaluare de 2,36 mld. lei, Aquila Part Prod a fost la un maxim istoric de 1,05 lei pe unitate, adică o capitalizare de 1,26 mld. lei, consemnând opt zile de creştere la rând, în timp ce Purcari a ajuns la un maxim al ultimilor doi ani.

Lichiditatea totală s-a ridicat la 73 mil. lei, cele mai tranzacţionate acţiuni fiind Banca Transilvania (16,6 mil. lei), Hidroelectrica (7,5 mil. lei) şi OMV Petrom (6,6 mil. lei). Cu excepţia BET-FI, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, cu un minus de 0,26%, toţi indicii bursieri locali au fost pe plus, cea mai mare creştere fiind pentru BETAeRO, indicele reprezentativ al pieţei secundare, de 0,61%.

Din BETAeRO, cele mai mari creşteri au fost la iHunt (4,7%), Simtel Team (3,6%), Vifrana (3,1%), Iproeb Bistriţa (2,3%) şi Agroserv Măriuţa (1,6%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO