Burse - Fonduri mutuale

Bursa de Valori Bucureşti anunţă modificarea indicilor: Acţiunile Aquila intră în BET. Încă nouă companii în BETAeRO

Bursa de Valori Bucureşti anunţă modificarea...

Autor: Eduard Ivanovici

09.03.2022, 19:22 1121

Bursa de Valori Bucureşti a anunţat că, în urma şedinţei trimestriale a Comisiei Indicilor BVB din 9 martie 2022, s-a decis includerea Aquila Part Prod (AQ), cel mai mare jucător de pe piaţa de distribuţie a bunurilor de larg consum, în indicii BET, BET-TR, BET-TRN, BET-XT, BET-XT-TR, BET-XT-TRN, BET-BK şi BET Plus.

Acţiunile AQ sunt pe minus cu 10% în 2022, pe un rulaj de 19 milioane de lei. Valoarea de piaţă depăşeşte 1 miliard de lei.

Astfel, indicele de referinţă al bursei locale va avea un număr rotund de companii, mai exact 20. Celelalte societăţi incluse în indice sunt Alro Slatina, Banca Transilvania, BRD, Bursa de Valori Bucureşti, Transelectrica, Conpet, Digi Communications, Fondul Proprietatea, MedLife, One United Properties, Purcari, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Electrica, Sphera Franchise Group, TeraPlast şi Transport Trade Services.

Pe 20 septembrie 2020, acţiunile One United şi TTS au fost incluse în principalul indice al BVB, alăturându-se la scurt timp indicilor FTSE dedicaţi pieţelor emergente.

În urma şedinţei de astăzi, BVB a mai decis excluderea Farmaceutica Remedia din indicii BET-XT, BET-XT-TR şi BET-XT-TRN şi eliminarea Antibiotice SA din BET-BK.  Totodată, Chimcomplex Borzeşti şi Mecanica Fina SA vor intra în componenţa indicelui BET Plus, de unde vor ieşi Altur şi Ropharma.

Indicele BETAeRO va avea, de asemenea, încă nouă companii: Adiss, AROBS Transilvania Software, Bonas Import Export, Connections Consult, Gocab Software, Holdingrock1, Magazin Universal Maramureş SA, Softbinator Technologies şi Star Residence Invest.

„Ponderile simbolurilor din componenţa indicilor, respectiv a valorilor factorilor de free float (FFi), a factorilor de reprezentare (FRi), a factorilor de lichiditate (FLi) şi a factorilor de corecţie a preţului (FCi) vor fi determinate pe baza numărului de acţiuni şi a preturilor de închidere înregistrate la finalul şedinţei de tranzacţionare din data de 11 martie 2022”, scrie BVB.

Noile structuri vor intra în vigoare începând cu şedinţa de tranzacţionare din 21 martie 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO