Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Sibiu mizează pe creşterea de cinci ori a rulajelor după parteneriatul cu bursa din Atena

Bursa din Sibiu mizează pe creşterea de cinci ori a...

Autor: Adrian Cojocar

06.03.2014, 20:56 179
Conducerea Bursei din Sibiu (Sibex) se aşteaptă ca în urma înche­ie­rii colaborării cu bursa din Atena pri­vind furnizarea unor servicii de com­pen­sare pentru intermediari şi o plat­for­mă de tranzacţionare pe pieţele ex­terne, rulajele de pe piaţa din Sibiu să crească de cinci ori până la finalul anu­lui şi să readucă operatorul bursier pe profit.

Anul trecut rulajul bursei din Sibiu s-a prăbuşit cu 71%, de la 1,47 milioane de contracte la 420.000 de contracte.

„Volumele de tranzacţionare au fost afectate din vara anului trecut de in­cer­titudinile brokerilor privind si­tuaţia contrapărţii de la Sibex. Odată cu această colaborare mă aştept să creas­că foarte mult volumele la Sibiu şi să ajungem după câteva luni de la por­nirea proiectului la 10.000 de contracte pe zi, faţă de 1.500 - 2.000 de contracte pe zi cât avem în prezent. Folosind know-how-ul celor care ştiu să facă bani şi adaptându-l la specificul româ­nesc cred că vor creşte foarte mult rula­je­le în perioada următoare. De aseme­nea, mizăm şi pe atragerea de partici­panţi de pe bursa din Atena, unde aceş­tia nu dispun de contracte pe Dow Jones sau euro/dolar şi vor dori să le tran­zac­ţioneze, precum şi pe partici­panţi de la bursa din Bucureşti“, spune Ovi­diu Petru, directorul general al Sibex.

După primele nouă luni din 2013, Sibex a raportat o pierdere de 1,16 mil. lei, aproape dublă faţă de perioada si­mi­lară din 2013 după ce afacerile au scă­zut cu 42%, la 0,9 mil. lei (203.000 euro).

Conducerea operatorului bursier spune că pentru a opri pierderile este nevoie ca rulajul pieţei să ajungă la 7.000 - 8.000 de contracte pe zi, respec­tiv aproximativ 2 milioane de contracte anual, nivel pe care nu l-a mai atins din anul 2009.

Din anul 2006 rulajele de pe bursa din Sibiu au scăzut aprope continuu, în con­textul, crizei financiare mondiale, inten­sificării concurenţei atât din par­tea firmelor care oferă servicii pe piaţa Forex, cât şi a bursei de la Bucureşti, care a lansat o piaţă a instru­mentelor cu levier (certificate turbo). „Vedem aceas­tă cooperare ca aducând avantaje pen­tru toate părţile impli­cate, precum folosi­rea unei infra­struc­turi comune pentru reducerea costu­ri­lor, extin­de­rea gamei de pro­duse şi creşterea vizi­bilităţii“, a declarat Dimitris Karaiska­kis, directorul de operaţiuni al bursei din Atena.

Pe lângă serviciile de compensare, intermediarii de la bursa din Sibiu vor putea pune la dispoziţia clienţilor în schimbul unei sume de circa 2.000 de euro pe an o platformă de tranzacţio­nare pe 17 pieţe externe prin care vor avea acces la peste 2.500 de acţiuni străine, 663 de ETF-uri şi 29 de mărfuri.

„Brokerii locali vroiau ceva mai mult în schimbul sumelor plătite şi această platformă de care vor beneficia le va aduce business. Feedback-ul pe care-l avem de la ei până în prezent este foarte bun, participanţi care nu aveau volume în ultima perioadă s-au declarat interesaţi de acest proiect“, spune Ovidiu Petru.

Bursa din Sibiu este controlată de SIF-uri, firme de brokeraj şi mai multe persoane fizice, care au participaţii în limita de 5%.

Acţiunile Sibex sunt listate pe piaţa spot de la Sibiu, iar capitalizarea este în prezent de 20 mil. lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO