Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Turcia este în cădere liberă. Peste 24 de mld. dolari s-au evaporat, în cea mai mare scădere din ultimii doi ani

Bursa din Turcia este în cădere liberă. Peste 24 de...

Autor: Ştefan Stan

31.05.2016, 17:04 3640

Acţiunile din Turcia au scăzut cel mai mult din ultimii doi ani în luna mai, în condiţiile în care agitaţia politică l-a făcut pe premier să demisioneze şi a făcut investitorii să ocolească activele ţării, scrie Bloomberg.

Bursa din Istambul a scăzut cu 8,1% luna aceasta, cel mai mult din ianuarie 2014 şi cea mai mare scădere în termeni de dolari din indicii bursieri calculaţi de Bloomberg

Peste 24 de miliarde de dolari au fost şterşi din valoarea acţiunilor turceşti, în condiţiile în care măsurile luate de preşedintele Recep Erdogan să îşi sporească controlul au trimis acţiunile turceşti cel mai jos din pieţele emergente şi a făcut lira să se deprecieze cu 5,3%.

Investitorii se tem că măsurile politice luate de Erdogan l-au făcut pe Ahmet Davutoglu, fostul premier turc, să demisioneze. Noul premier, Binali Yildirim, şi-a făcut deja public susţinerea pentru Erdogan şi încercarea acestuia de a centraliza puterea în preşedinţie. 

Vicepremierul Mehmet Simsek este ultimul om rămas din echipa lăudată de investitori ca fiind forţa motoare din anii de expansiune economică rapidă a Turciei. Unul câte unul, preşedintele Recep Tayyip Erdogan i-a înlăturat pe colegii săi cu putere de decizie din partidul AKP a căror concentrare pe echilibrarea bugetului, pe domolirea inflaţiei şi pe stabilitate fiscală a adus o creştere economică medie de 5% timp de 13 ani, până în 2015.

Erdogan spune că ieftinirea creditării va stimula creşterea economică, ceea ce va domoli inflaţia. Acum, cu Davutoglu ieşit din echipă, puţine îl mai pot proteja pe vicepremier de presiunile preşedintelui. Aceasta ar putea însemna sfârşitul armistiţiului dintre Erdogan şi investitori, care i-au tolerat lupta pentru mai multă putere atât timp cât el a avut în echipa guvernamentală oameni în care pieţele au încredere.

„Nu va exista niciun miracol economic fără această echipă de tehnocraţi capabili”, spune Tim Ash, analist la Nomura. „Teama este că fără aceste personaje, cu o coterie de consilieri economici în care nimeni nu are încredere în jurul lui Erdogan, Turcia va fi foarte vulnerabilă la presiunile pieţei”.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO