Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Varşovia are un nou CEO: Tomasz Bardziowski, directorul general al brokerului Ipopema, a venit în locul lui Marek Dietl, care a fost concediat după şase ani la conducere

Foto:  Tomasz Bardziowski (Sursa: LinkedIn)

Foto: Tomasz Bardziowski (Sursa: LinkedIn)

Autor: Tibi Oprea

05.02.2024, 17:04 143

Marek Dietl a plecat după mai bine de şase ani la conducerea Bursei de Valori din Varşovia (WSE), iar în locul acestuia acţionarii l-au ales pe Tomasz Bardziowski, director general al casei de brokeraj Ipopema Securities, potrivit presei poloneze.

Candidatura lui Bardziowski a fost anunţată abia în timpul adunării generale a acţionarilor. După prezentarea sa de către Trezoreria Statului, care are 51,8% din drepturile de vot, a fost anunţată o pauză în timpul căreia WSE a verificat dacă candidatul îndeplinea cerinţele formale. Chiar înainte ca Bardziowski să fie numit, Marek Dietl a fost demis din funcţia de preşedinte.

Candidatura lui Bardziowski a apărut însă pe lista neoficială de candidaţi pentru noul preşedinte al WSE care circulă în mass-media, alături, printre alţii, de Iwona Sroka (aleasă în Consiliul Bursei) şi Beata Stelmach. Pentru ca Tomasz Bardziowski să preia funcţia de şef al WSE, al şaptelea de până acum, va fi nevoie de undă verde din partea Autorităţii de supraveghere financiară din Polonia.

Tomasz Bardziowski este activ în piaţa de capital poloneză din 1997, iar în trecut a fost, printre altele, director general al Credit Suisse Securities, preşedinte al CAIB Securities şi vicepreşedinte al Vestor DM. Este absolvent al Şcolii de Economie din Varşovia şi al Universităţii din Amsterdam. Acesta a mai fost preşedinte al WSE pentru trei luni.

Până în prezent, bursa poloneză a fost condusă de Wiesław Rozłucki (1991-2006), Ludwik Sobolewski (2006-2013), Adam Maciejewski (2013-2014), Paweł Tamborski (2014-2016), Małgorzata Zaleska (2016-2017), Jarosław Grzywiński (2017, interimar) şi Marek Dietl (2017-2023).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO