Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Distribuţie Energie Electrică România (DEER), filială a grupului Electrica, a atras 171 mil. euro din fonduri europene nerambursabile prin Fondul de Modernizare

Bursă. Distribuţie Energie Electrică România (DEER),...

Autor: Eduard Ivanovici

15.02.2024, 16:38 301

Electrica (simbol bursier EL), jucător major pe piaţa de distribuţie şi furnizare de energie electrică, a informat piaţa de capital că filiala sa Distribuţie Energie Electrică România (DEER) a atras 171 milioane de euro prin finanţări europene nerambursabile prin Fondul pentru Modernizare (FM), reprezentând 80% din cheltuielile eligibile pentru şapte noi proiecte de investiţii în reţeaua de distribuţie de energie electrică, proiecte a căror valoare estimată este de aproximativ 266 milioane de euro.

„Pentru partea de costuri neeligibile, conform Metodologiei de stabilire a tarifelor de distribuţie, pentru mijloacele fixe aferente investiţiilor în reţelele de distribuţie realizate din fonduri proprii în cadrul unor proiecte cofinanţate din fonduri europene nerambursabile, puse în funcţiune începând cu data de 1 februarie 2021, se stabileşte un stimulent în valoare de două puncte procentuale peste rata reglementată a rentabilităţii aprobată”, conform unui raport de la BVB.

Aceste şapte proiecte completează lista celor şase proiecte de investiţii pentru care DEER a atras circa 82 milioane de euro prin Fondul de Modernizare. În ceea ce priveşte stadiul acestor şase proiecte, trei sunt în execuţie, două proiecte sunt în faza de achiziţie, iar un proiect este în pregătire pentru achiziţie.

Astfel, DEER a atras până în acest moment circa un sfert de miliard de euro din Fondul de Modernizare, aproximativ 42% din totalul finanţărilor semnate deja pe FM, având încă 17 proiecte depuse.

„Prin strategia de la nivelul Grupului, ne-am propus să maximizam performanţa infrastructurii administrate şi să acceleram transformarea digitală a afacerii. Această reuşită reprezintă un pas semnificativ în atingerea obiectivului nostru strategic de creştere substanţială a accesului la fonduri nerambursabile pentru investiţii", spune Alexandru Chiriţă, director general, Electrica.

Trei dintre proiecte, în valoare totală de circa 161 milioane de euro, din care aproximativ 105 milioane prin fonduri nerambursabile, sunt pentru implementarea sistemului de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivelul oraşelor reşedinţă de judeţ din toate zonele acoperite de DEER şi presupun atât montarea de circa 1,18 milioane de contoare inteligente pentru utilizatorii situaţi în oraşele reşedinţă de judeţ, cat şi modernizarea unui număr de 327 posturi de transformare cu montarea de transformatoare de distribuţie cu reglaj sub sarcină (facilitând astfel racordarea prosumatorilor), scriu reprezentanţii Electrica.

Celelalte patru proiecte, în valoare totală de 104,86 milioane de euro, din care 66,13 milioane de euro fonduri nerambursabile, vor fi derulate în judeţele Sibiu, Galaţi şi Dâmboviţa şi vizează modernizarea şi construcţia de noi reţele electrice de distribuţie pe toate nivelele de tensiune, modernizarea unor staţii de transformare, implementarea digitalizării şi a sistemelor de contorizare inteligentă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO