Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Electrica anunţă admiterea oficială a acţiunilor sale în indicii internaţionali FTSE Russell din 18 martie. Alexandru Chiriţă, CEO: Perspectivele sunt foarte bune pentru anul care tocmai a început

Bursă. Electrica anunţă admiterea oficială a...

Autor: Tibi Oprea

28.02.2024, 16:03 143

Electrica (simbol bursier EL), jucător major pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, a anunţat acţionarii şi investitorii că acţiunile sale au fost admise pentru includerea, în premieră, în componenţa FTSE Global Equity Index Series (GEIS), urmând ca intrarea efectivă în indicii FTSE Russell să aibă loc începând cu şedinţa de tranzacţionare din 18 martie 2024.

Astfel, din 18 martie, România va ajunge la un număr de 15 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente (8 în indicii FTSE Global All Cap şi 7 în indicii FTSE Global Micro Cap).

România mai este reprezentată de acţiunile a încă şapte companii în indicii FTSE Global All Cap, respectiv Banca Transilvania (TLV), Hidroelectrica (H2O), MedLife (M), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), One United Properties (ONE) si Teraplast (TRP). De asemenea, din 18 martie, în indicii FTSE Global Micro Cap sunt incluse acţiunile a şapte companii româneşti: Aquila (AQ), Arobs Transilvania Software (AROBS), Bittnet Systems (BNET), Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Conpet (COTE), Purcari Wineries (WINE) si Sphera Franchise Group (SFG). 

Comitetul indicilor din cadrul furnizorului global FTSE Russell a confirmat marţi seară, pe 27 februarie 2024, faptul că acţiunile Electrica au îndeplinit toate criteriile pentru includerea în seria de indici FTSE Global Equity Index Series (GEIS), respectiv FTSE All-World, FTSE Global All-Cap şi FTSE Global Total-Cap. Acţiunile Electrica se încadrează în categoria Mid Cap în funcţie de capitalizarea totală.

„Includerea acţiunilor Electrica în indicii FTSE Russell este o realizare remarcabilă, care ne onorează şi ne responsabilizează în acelaşi timp, o realizare pe care o datorăm tuturor investitorilor noştri, într-un an în care sărbătorim 10 ani de la listare. Îndeplinirea criteriilor FTSE Russell din primul an în care ne-am propus acest obiectiv reprezintă o reconfirmare importantă a eficienţei implementării strategiei de afaceri. Sunt mândru de munca echipei noastre. La momentul preluării conducerii companiei, ne aflam într-un context dificil, cu acţiunile Electrica la un minim istoric, pe fondul crizei energetice. În prezent, preţul este aproape dublu, lichiditatea mult îmbunătăţită, iar perspectivele sunt foarte bune pentru anul care tocmai a început”, spune Alexandru Chiriţă, CEO Electrica.

Îndeplinirea criteriilor de includere în indicii internaţionali FTSE Russell vine doar după doar un an de la intrarea în vigoare a celor două contracte de market-maker pentru emitent (IMM – Issuer Market Maker), optim calibrate, cu BRK Financial Group şi Wood & Company Financial Services.

Conform metodologiei FTSE Russell, acţiunile Electrica au îndeplinit criteriul capitalizării pe tot parcursul anului 2023 şi, de asemenea, au trecut testul de lichiditate (mediana volumelor zilnice de tranzacţionare a depăşit 0,05% din numărul acţiunilor free float) în 10 din cele 12 luni ale anului 2023.

În luna decembrie 2023, acţiunile Electrica au avut cel mai bun parcurs din întreg anul 2023 şi nu numai, reuşind îndeplinirea criteriului lichidităţii lunare conform FTSE Russell în primele 10 şedinţe din 10, concomitent cu înregistrarea celui mai bun randament lunar, de 17,4%, ceea ce marchează cel mai bun randament agregat (incluzând dividendul) de la începutul anului, de 43,4%, depăşind chiar BET-TR (39,9%).

În luna decembrie 2023, acţiunile Electrica au atins un maxim al ultimilor doi ani, de 11.56 lei, depăşind de asemenea în cursul lunii două praguri psihologice, de 10 lei (valoarea nominală) şi de 11 lei (preţul de la listare).

Anterior, ultima oară când acţiunile Electrica au închis peste preţul de 10 lei a fost în 23 februarie 2022 (10,04 lei), iar cea mai recentă închidere la peste 11 lei datează din 12 ianuarie 2022 (11,02 lei).

Totodată, în luna decembrie, acţiunile Electrica au înregistrat cel mai mare rulaj lunar din ultimii mai bine de trei ani, de 5,9 milioane acţiuni.

Electrica are 4 mld. lei capitalizare şi este deţinută în proporţie de 48,8% de statul român, prin Ministerul Energiei. Acţiunile EL înregistrează o creştere de 1,7% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 68,3 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO