Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Cu expunere la companii care au maxime istorice în 2023, acţiunile SIF-urilor, care şi-au schimbat numele în ultimii ani pentru o imagine mai bună în faţa investitorilor, subperformează indicele BET şi au discount-uri şi de 67%

Bursă. Cu expunere la companii care au maxime istorice...

Autor: Liviu Popescu, Tibi Oprea

16.12.2023, 17:01 2043

♦ „Nu sunt administrate transparent şi nu dau dividende“ ♦ Din rândul celor cinci societăţi, Lion Capital, SIF Muntenia şi Infinity Capital nu şi-au remunerat investitorii cu dividende în 2023 ♦ În schimb, Evergent Investments şi Transilvania Investments au acordat dividende.

Cu expunere importantă la companii listate care au atins maxime istorice în 2023, precum Banca Transilvania (TLV), Petrom (SNP), Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sau evaluări nemaiatinse de câţiva ani, ca BRD Soc Gen (BRD), acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare subperformează anul acesta, fiind tranzacţionate cu randamente sub cel al indicelui principal BET. De ce?

„Nu sunt administrate transparent şi nu dau dividende“, este verdictul scurt şi dur al lui Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring. De exemplu, în fiecare caz al celor cinci SIF-uri, Banca Transilvania – care a atins maximul istoric de 18,5 miliarde de lei anul acesta după o creştere de 35% a acţiunilor – este pe primul loc ca expunere în portofoliu.

Intrate în ultimii ani pe trendul de rebranduire, prin care îşi schimbă numele pentru a avea o imagine de fond de investiţii mai activă decât cea învechită de SIF, societăţile de investiţii – mai nou fonduri de investiţii alternative – au discounturi substanţiale faţă de evaluarea investitorilor şi evaluarea din portofoliu.

Potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar, discounturile de tranzacţionare, adică raportul între capitalizarea societăţii la Bursa de Valori Bucureşti şi evaluarea dată de portofoliul SIF-ului, averea acestuia, este cuprinsă între minus 46% şi minus 67%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO