Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Fondurile de pensii private Pilon II au un randament mediu de 18% în ultimul an, cu mult peste inflaţia de 8,8%. „Vor continua să înregistreze rezultate pozitive şi să creeze valoare pentru contributori“

Bursă. Fondurile de pensii private Pilon II au un...

Autor: Liviu Popescu

13.10.2023, 07:00 2557

♦ Randamente de la 17,1% pentru Vital, 17,7% pentru BCR Pensii la 18,3% pentru NN Pensii, 19,6% pentru Aripi ♦ Active record de aproape 117 mld. lei la final de septembrie, cu 28 mld. lei peste valoare din urmă cu un an.

Cu un randament mediu de 18% din septembrie 2022 la septembrie 2023, cele şapte fonduri de pensii private Pilon II sunt acum cu mult peste rata inflaţiei de 8,8% din această perioadă pe fondul aprecierii acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti, acolo unde fondurile sunt cei mai mari investitori, şi în contextul încetinirii ritmului de scumpiri din România.

Astfel, economiile de bătrâneţe ale celor 8 milioane de salariaţi români au atins o valoare istorică şi înregistrează în ultimul an un randament mai mare cu 10 puncte procentuale faţă de rata inflaţiei anunţată joi de Institutul de Statistică ceea ce reprezintă o performanţă semnificativă pentru administratorii acestor fonduri. În 2022 fondurile au avut scăderi însă acestea au fost recuperate încă din primele luni ale anului 2023.

„Fondurile private de pensii vor continua să înregistreze rezultate pozitive şi să creeze valoare pentru contributori. Însă trebuie să privim şi să analizăm performanţa pe un ciclu economic. Iar acesta per­formanţă este mult superioară faţă de ceea ce livrează sistemul public de pensii“, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO