Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Fundal roşu pe pieţele europene după scăderile înregistrate de Wall Street: minus 1,5% pe S&P 500 şi Nasdaq. La Bucureşti, BET deschide în scădere cu 1,6%

Bursă. Fundal roşu pe pieţele europene după...

Autor: Eduard Ivanovici

21.12.2023, 10:33 1335

Indicele paneuropean Stoxx 600 scădea cu 0,4% la startul şedinţei de tranzacţionare de joi, 21 decembrie. Industria auto înregistra o pierdere de 1,2%, în vreme ce toate sectoarele şi pieţele dezvoltate din vest intrau în teritoriu negativ, conform CNBC.

Indicele FTSE 100 din Regatul Unit pierdea 0,3%, la fel şi CAC 40 de la Paris şi IBEX 35 de la Madrid. Benchmark-ul german DAX şi FTSE-MIB, indicele de referinţă al bursei italiene, se depreciau cu 0,4%. La Bursa de Valori Bucureşti, BET era pe minus cu 1,57%.

Evoluţiile vin după ce Wall Street-ul a scăzut u 1,5% miercuri prin S&P 500 – la fel şi Nasdaq Composite, unde sunt incluse marile companii tech. Potrivit CNBC, investitorii ar fi decis să marcheze randamente consistente după nouă şedinţe consecutive de creşteri.

Inclusiv Bursa de Valori Bucureşti a încheiat ieri o serie de nouă sesiuni la rând pe verde, printr-o corecţie de 0,9%. „Este normal şi sănătos. Sunt marcări de profituri. Deocamdată nu putem vorbi de o inversare de trend”, a spus un broker pentru ZF.

Participanţii la piaţa americană aşteaptă joi datele privind produsul intern brut din SUA şi vineri indicele de preţ al cheltuielilor de consum personal, unul dintre cei mai urmăriţi indicatori ai inflaţiei.

În medie, economiştii intervievaţi de Reuters anticipează că economia americană va creşte în T3/2023 cu 5,2% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, în timp ce indicele de preţ ar trebui să urce cu 2,3% în aceeaşi perioadă, cel mai încet ritm de creştere din T4/2020.

Ieri, pieţele europene au afişat evoluţii mixte, pe măsură ce investitorii au asimilat noile date privind inflaţia din Marea Britanie, care au surprins o scădere peste aşteptări în noiembrie, de 3,9% vs. 4,6% în octombrie.

FTSE 100 a urcat ulterior cu 1,3% la maximul ultimelor trei luni, în contextul în care noile date sporesc presiunea exercitată asupra Băncii Angliei de a reduce ratele dobânzilor în 2024.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO