Burse - Fonduri mutuale

Bursă. GES Furnizare, companie care face parte din grupul Simtel, a semnat primele contracte de furnizare a energiei electrice. În următorul an, GES va furniza acestor clienţi energie de 30 GWh

Bursă. GES Furnizare, companie care face parte din...

Autor: Tibi Oprea

12.03.2024, 14:34 177

Simtel Team (simbol bursier SMTL), companie românească de inginerie şi tehnologie listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti şi lider naţional în domeniul energiei regenerabile, a anunţat semnarea a trei contracte pentru furnizarea de energie prin intermediul GES Furnizare SRL (GES), entitate în care Simtel deţine o participaţie de 62%.

„Ne bucurăm că, într-o perioadă extrem de scurtă de la momentul obţinerii licenţei din partea ANRE în luna ianuarie, am reuşit să semnăm primele contracte de furnizare a energiei electrice prin intermediul GES. Acest lucru confirmă angajamentul nostru continuu pentru inovare şi excelenţă în sectorul energiei regenerabile. Eforturile grupului nostru se concentrează atât pe livrarea de soluţii sustenabile, cât şi pe promovarea unei tranziţii fluide a României către o economie verde, reducând dependenţa de sursele de energie tradiţionale. Succesul semnării acestor contracte subliniază determinarea noastră de a contribui activ la schimbarea peisajului energetic local şi de a juca un rol esenţial în combaterea schimbărilor climatice. Vom continua să lucrăm intens pentru a ne consolida poziţia de lider de piaţă şi pentru a fi un partener de încredere atât pentru clienţii noştri existenţi, cât şi pentru cei potenţiali”, spune Mihai Tudor, CEO şi membru executiv al Consiliului de Administraţie al Simtel Team.

Contractele de furnizare a energiei electrice sunt semnate pe o perioadă standard de 12 luni cu clienţi din domenii diverse, precum producţia de mase plastice, retail şi operarea de spaţii logistice. În intervalul menţionat, GES va furniza clienţilor săi energie în cuantum total de aproximativ 30 GWh.

„Semnarea acestor contracte reprezintă o primă etapă importantă din cadrul dezvoltării GES, prin care urmărim să furnizăm soluţii eficiente de energie regenerabilă. De asemenea, prin serviciile integrate cu cele ale grupului, aducem beneficii multiple partenerilor noştri în procesul lor de tranziţie energetică,” afirmă Ionuţ Vasilică, CEO al GES.

În luna ianuarie a acestui an, GES a obţinut de la ANRE licenţa de furnizare a energiei, valabilă până la data de 10.01.2029, aceasta fiind o condiţie prealabilă pentru a putea semna contracte de furnizare a energiei electrice.

Astfel, prin obţinerea acestei licenţe, Simtel pune la dispoziţia clienţilor săi un pachet complet de servicii şi produse integrate – construirea şi instalarea de centrale electrice fotovoltaice, asigurare mentenanţă, prognoză şi trading producţie de energie, monitorizare, optimizare şi control de la distanţă a consumului de energie şi furnizare a energiei electrice.

În plus, la începutul lunii martie 2024, Simtel a efectuat un nou pas în dezvoltarea grupului, prin realizarea unei tranzacţii de M&A, prin care a achiziţionat integral Oasis Green Energy 3, o companie de proiect care dezvoltă un parc fotovoltaic în Salonta, judeţul Bihor, cu o capacitate instalată planificată de 5,35 MWp DC (putere maximă la nivelul panourilor).

Odată cu această tranzacţie, Simtel deţine şase astfel de parcuri, aflate în diverse stadii de implementare – în Pleşoiu, unde a fost finalizată prima fază a proiectului în august 2023, Anina, Ianca, Giurgiu, Mangalia şi Salonta. La momentul finalizării lucrărilor pentru toate proiectele, acestea vor avea o putere instalată totală de aproximativ 75 MWp DC şi vor genera anual o producţie de circa 100 GWh.

Simtel Team este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din iulie 2021. Compania are 460 mil. lei capitalizare şi este deţinută în proporţie de 23,44% de Iulian Nedea, 23,22% de Sergiu Bazarciuc şi 23,2% de Radu Vilău. Acţiunile SMTL înregistrează o creştere de 35,2% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 16,9 mil. lei, arată datele BVB.

Conform rezultatelor preliminare pentru anul 2023, compania a înregistrat la nivel consolidat o cifră de afaceri de 295,6 milioane de lei, o creştere cu 112% faţă de 2022 şi un profit net de 27,4 milioane de lei, o apreciere cu 115% comparativ cu anul anterior. EBITDA la nivel consolidat în 2023 a fost de 36,8 milioane de lei, o creştere cu 117% faţă de anul 2022 şi cu 17% mai mare faţă de bugetul de venituri şi cheltuieli asumat de companie pentru anul 2023.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO