Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Holdingul de materiale de construcţii ROCA Industry a raportat afaceri de 554 mil. lei în 2023, în urcare cu 8,2% faţă de 2022 şi o pierdere netă de 12,8 mil. lei

Foto: Ionuţ Bindea, CEO al Roca Industry

Foto: Ionuţ Bindea, CEO al Roca Industry

Autor: Tibi Oprea

29.02.2024, 19:44 153

ROCA Industry (simbol bursier ROC1), primul holding industrial din România, specializat în materiale de construcţii, deţinut de ROCA Investments, a înregistrat o cifră de afaceri la nivel cumulat de 553,8 milioane de lei, în urcare cu 8,2% faţă de 2022. În acelaşi timp, holdingul a raportat o pierdere netă de 12,8 mil. lei, conform raportului anual preliminar pentru anul 2023.

„Veniturile cumulate la nivelul holdingului sunt în creştere cu 8,24% faţă de anul anterior, atât ca urmare a evoluţiei vânzărilor pe anumite segmente, cât şi a unui proces transformaţional major aplicat la nivelul companiilor din holding, ce a inclus atât investiţii, cât şi o strategie complexă de eficientizare operaţională şi de dezvoltare a brandurilor companiilor din portofoliu”, notează Roca Industry.

La nivelul anului 2023, profitul operaţional la nivel cumulat, pentru companiile direct productive, este în valoare de 32 milioane de lei, cu o marjă de 5,8% din cifra de afaceri, influenţată de vânzările mai mari ale anumitor companii, dar cu o presiune pe marjele comerciale aplicate şi de achiziţii de companii realizate în anii 2022 şi 2023 (impact în cifrele consolidate în funcţie de momentul achiziţiei).

„Pentru ROCA Industry, 2023 a fost anul îndeplinirii promisiunilor asumate. Ne-am propus să realizăm 3 tranzacţii şi am finalizat cu succes achiziţiile Electroplast, Iranga şi Workshop Doors. De asemenea, ne-am propus să efectuăm o majorare de capital şi am realizat cea mai mare majorare de capital social de pe piaţa românească în întregul an 2023. În plus, am promis tranziţia către piaţa principală a Bursei, un proces pregătit încă din anul precedent şi care va avea loc în zilele următoare”, spune Ionuţ Bindea, CEO ROCA Industry.

ROCA Industry anunţă, de asemenea, data de 11 martie pentru admiterea holdingului la tranzacţionare pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti. Admiterea pe piaţa reglementată BVB oferă holdingului industrial acces către o gamă mai largă de investitori, inclusiv instituţionali, acesta reprezentând totodată începutul unei noi etape de dezvoltare pentru evoluţia sectorului industrial din România.

Holdingul a încheiat anul 2023 cu două achiziţii finalizate - Iranga Technologijos, prin intermediul BICO Industries, companie deţinută direct şi achiziţia Electroplast, unul dintre cei mai mari producători de cabluri electrice din cupru şi aluminiu de joasă tensiune. De asemenea, anul anterior a fost marcat de negocieri avansate pentru achiziţia companiei WorkShop Doors, proces finalizat în februarie 2024.

În plus, capitalul social al holdingului a fost majorat la 248,7 mil. RON, printr-un proces derulat în două etape.

„Rezultatele preliminare din 2023 evidenţiază potenţialul de dezvoltare al industriei româneşti prin accesul la noi surse de capital privat şi prin accelerarea creşterii economice a României, în special în sectorul industrial. În plus, listarea ROCA Industry pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti începând cu data de 11 martie deschide noi oportunităţi de dezvoltare solidă pentru holding şi companiile din portofoliu, pregătindu-ne pentru rezultatele pe care le vom obţine în 2024. Totodată, acest an a constituit şi un moment de consolidare a unei fundaţii extrem de solide”, completează Ionuţ Bindea, CEO ROCA Industry.

ROCA Industry pune în aplicare un model de business prin care investeşte, în calitate de acţionar majoritar, în companii cu potenţial de dimensiune medie, care nu au uşor acces la capital public şi sunt mai puţin accesibile pentru investitorii insituţionali, integrându-le, printr-un proces de creştere şi eficientizare, într-o structură performantă de holding.

ROCA Industry este deţinut majoritar de ROCA Investments (65,95%). Holdingul deţine, direct şi indirect, un număr de nouă companii – BICO Industries, EVOLOR, ECO EURO DOORS, WORKSHOP DOORS, DIAL, ELECTROPLAST, Terra, Europlas si Iranga.

Roca Industry are 223,8 mil. lei capitalizare. Acţiunile ROC1 se tranzacţionează în scădere cu 3,2% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 4 mil. lei, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO