Burse - Fonduri mutuale

Bursa i-a trimis din nou pe investitori la o scurta plimbare

Bursa i-a trimis din nou pe investitori la o scurta plimbare
26.10.2008, 18:53 14

"Suspendarea de vineri a venit in ton cu evolutiile pietelor externe, care au pierdut intre 4% si 5%. In conditii normale, o astfel de decizie ar avea un impact psihologic printre investitori, insa suspendarea nu a avut un astfel de efect vineri, piata continuand sa scada dupa reluarea tranzactiilor", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul IFB Finwest.

Titlurile Petrom (SNP) au pierdut in sedinta de vineri 13%, atingand un pret de tranzactionare de 0,148 lei/actiune, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au consemnat cea mai mare corectie posibila, de 15%, titlurile companiei petroliere fiind tranzactionate la pretul de 0,0221 lei/actiune. Companiile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat pierderi de 10,2% si respectiv de 14,4%.
Societatile financiare de investitii au inregistrat de asemenea corectii drastice, cea mai mare scadere fiind consemnata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au coborat cu 14,9% sub nivelul de referinta, atingand un pret de 0,315 lei/actiune. In topul scaderilor au urmat actiunile SIF Moldova (13,2%), SIF Banat-Crisana (13,1%) si SIF Muntenia (10,5%).
Evolutiile negative ale societatilor financiare au redus cotatia indicelui de profil, BET-FI cu 12,8%, atingand nivelul de 11.100 de puncte.
"Bursa reactioneaza in cea mai mare masura cu evolutiile pietelor externe, din aceasta cauza suspendarea de vineri dupa parerea mea a fost inutila", a adaugat Chisu.
In sectorul bancar, cea mai mare scadere a fost inregistrata de titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS), care au coborat cu 14,9% sub nivelul de referinta, in vreme ce actiunile BRD Groupe SocGen (BRD) au consemnat o corectie de 8,1%.
Titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inchis la acelasi nivel de referinta atins in sedinta de joi, de 0,206 lei/actiune.
"Scaderea de pe Bursa este extrem de violenta, iar din acest motiv este foarte greu de apreciat cand piata se va opri din scadere si va intra intr-o perioada de acumulare. Cu toate acestea piata este avida de crestere, iar revenirea va fi una brusca, cu cresteri de doua cifre, dupa care va urma o perioada de capitalizare", a apreciat in continuare Chisu.
Valoarea tranzactiilor a atins in sedinta de vineri nivelul de 26,4 mil. de lei (7,1 mil. de euro).
Pe plan extern, principalii indici europeni au inregistrat corectii semnificative, cuprinse intre 4% si 5%, cea mai mare scadere fiind consemnata de indicele britanic FTSE 100, care a pierdut 5%, pana la nivelul de 3.800 de puncte.
Indicele german DAX a inregistrat o scadere de 4,9%, in timp ce indicele francez CAC 40 a coborat cu 3,6%. Indicele american Dow Jones a pierdut in sedinta de vineri 300 de puncte, ceea ce inseamna o scadere de 3,6%, fata de nivelul de referinta de joi.
"Actiunile bune vor reusi sa recupereze scaderile consemnate in acest an in cel putin 3 ani, in timp ce restul actiunilor vor avea nevoie chiar si de mai mult timp pentru a atinge din nou nivelurile de acum un an. Un lucru este cert, lumea o sa se uite mai atent de acum incolo la ce cumpara", a incheiat Chisu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO