Burse - Fonduri mutuale

Bursă. În fiecare zi din 2022 investitorii de la BVB au tranzacţionat de 100 milioane de lei, valoare istorică. Pot Hidroelectrica şi CCP să dubleze lichiditatea în 2023? „Şansele sunt destul de mari“

Bursă. În fiecare zi din 2022 investitorii de la BVB au...

Autor: Liviu Popescu, Tibi Oprea

15.01.2023, 12:11 725

♦ Din lichiditatea medie zilnică de aproape 100 mil. lei, circa jumătate este dată de segmentul de acţiuni ♦ Obligaţiunile, la mare căutare anul trecut faţă de alţi ani ♦ Produsele structurate, foarte riscante de altfel, circa 3% din lichiditate ♦ Pot IPO-ul Hidro şi lansarea CCP să impulsioneze şi mai mult investitorii?    

Circa 100 de milioane de lei a fost lichiditatea medie zilnică la Bursa de la Bucureşti în anul 2022, valoare record şi în creştere cu 13% faţă de anul precedent, în contextul în care criza energetică, inflaţia nemaiatinsă de 20 de ani şi războiul din Ucraina au făcut ca unele acţiuni să se tranzacţioneze la evaluări caracterizate ca fiind „de vis“ de unii analişti. Cu alte cuvinte preţurile scăzute au atras şi mai mulţi investitori.

Însă cum 2023 se anunţă un an istoric cu listarea Hidroelectrica în ceea ce ar putea fi cea mai mare ofertă publică iniţială, evaluată de ZF la aproximativ 2 mld. euro, şi cu lansarea operaţiunilor CCP (Contrapartea Centrală), ar putea rulajul să se dubleze, ceea ce ar atrage atenţia unor investitori şi mai mari?

„Şansele sunt destul de mari“, spune unul dintre cei mai vechi analişti ai Bursei de Valori Bucureşti. „Faptul că o societate atât de importantă în cadrul economiei (lider în producţia de energie electrică şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional) se va lista la bursă, va putea atrage investitori şi lichidi­tăţi noi din piaţă. Totodată, lichiditatea me­die a pieţei, pe acţiuni, ar putea depăşi valoarea înregistrată în anul 2022. În plus, începerea activităţii pe piaţa de derivate ar putea impulsiona şi piaţa de acţiuni, în funcţie de produsele oferite de către BVB pe piaţa de derivate“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest Focşani. Din această sumă, jumătate a fost tranzacţionată pe segmentul de acţiuni (principal plus AeRO), acolo unde cea mai mare „aglomeraţie“ este la companii pre­cum Banca Transilvania, Petrom, Romgaz, Fondul Proprietatea, Arobs, pe obligaţiuni (37 mil. lei pe principal plus 0,7 mil. lei pe AeRO) dar şi pe produse structurate. şi finanţările bancare de anul trecut, dar şi emisiunile de titluri de stat Fidelis, şi-au pus umărul la lichiditatea record.  Anul 2022 a adus la Bursa de Valori Bucureşti o valoare medie zilnică de tran­zacţionare pe toate instrumentele de 96,8 mil. lei (19,6 mil. euro), în creştere pentru al treilea an consecutiv. Maximul istoric pe rulajul mediu zilnic de anul trecut a fost înregistrat după o creştere cu 12,8% sau 11 mil. lei (2,2 mil. euro) comparativ cu anul 2021, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor agregate de la BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO