Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Investimental, cel mai nou broker de pe piaţa de capital: Potenţiala reclasificare a Bursei de la Bucureşti de către MSCI către o piaţă emergentă ar putea aduce o creştere semnificativă a lichidităţii

Mihaela Bîciu, CEO al Investimental

Mihaela Bîciu, CEO al Investimental

Autor: Cristina Bellu

13.03.2024, 10:28 1378

Clienţii Investimental, cel mai nou broker de pe piaţa de capital din România, lansat în iulie 2023, au optat în ultimele şapte luni pentru investiţii diversificate, adăugând în portofoliile lor atât acţiuni ale unor companii de tehnologie cu potenţial de creştere şi stabile din SUA, cât şi acţiuni ale unor companii româneşti cu randamente ridicate şi obligaţiuni de stat, arată o analiză a societăţii de brokeraj.

„Încă de la lansare, am observat un interes tot mai mare în rândul clienţilor noştri pe piaţa din SUA, condus de notorietatea companiilor din această ţară şi de programele de Stock Option Plan (SOP) implementate în companiile americane prezente în România. Prin urmare, beneficiind de o recunoaştere globală şi randamente ridicate, piaţa americană atrage în mod natural clienţii care caută oportunităţi de investiţii variate şi dinamice”, spune Mihaela Bîciu, CEO al Investimental.

Ea precizează că societatea pe care o coordonează încurajează clienţii să ia în considerare şi potenţialul pieţei româneşti, prin evidenţierea avantajelor aduse de investiţiile locale – performanţa notabilă din ultimii ani a indicelui BET, precum şi randamentele atractive ale dividendelor. În plus, potenţiala reclasificare a pieţei de capital din România de către MSCI către o piaţă emergentă ar putea replica performanţele pozitive observate pe alte pieţe care au fost reclasificate în trecut, precum Kuweit şi Emiratele Arabe Unite, unde a putut fi observată o creştere semnificativă a lichidităţii.

„Suntem adepţii promovării către clienţi a unei strategii de investiţii echilibrată, care valorifică oportunităţile expansive ale pieţei din SUA alături de potenţialul încă neexploatat pe deplin al bursei locale”, a declarat Mihaela Bîciu, CEO al Investimental.

La sfârşitul lunii februarie 2024, deţinerile clienţilor Investimental includ compania de software Adobe (ADBE), Hidroelectrica (H2O), dezvoltatorul imobiliar One United Properties (ONE), compania americană de asistenţă medicală şi asigurări Cigna Group (CI), UiPath (PATH), companie-unicorn fondată în România, Fondul Proprietatea (FP), dar şi obligaţiuni de stat emise în cadrul programului Fidelis (R2812AE).

De la lansarea brokerului în iulie 2023, clienţii Investimental au fost preponderent activi pe piaţa din România, 63% din tranzacţii fiind efectuate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), restul de 37% fiind concentrat pe piaţa de capital din SUA. În perioada analizată, primele trei cele mai tranzacţionate instrumente financiare de pe piaţa românească au fost Hidroelectrica (H2O), BRD Société Générale (BRD) şi Banca Transilvania (TLV), urmate de Fondul Proprietatea (FP), titlurile de stat FIDELIS (R2812AE), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), Transport Trade Services (TTS) şi Electrica (EL).

În ceea ce priveşte piaţa din SUA, cele mai tranzacţionate acţiuni includ compania britanică de proiectare cipuri şi software Arm Holdings (ARM), liderul mondial în procesarea bazată pe inteligenţa artificială, NVIDIA Corporation (NVDA) şi UiPath (PATH). Lista le mai cuprinde şi pe Beamr Imaging (BMR), Microsoft (MSFT), Palantir Technologies (PLTR), Berkshire Hathaway (BRK/B), Google (GOOGL), Apple (AAPL) şi C3.ai (AI).

Clienţii Investimental urmăresc, de asemenea, ETF-urile globale, cele mai mari deţineri fiind plasate în ProShares Ultra VIX Short Term Futures (UVXY), care urmăreşte performanţa indicelui S&P 500® VIX Short-Term Futures şi ProShares UltraPro QQQ (TQQQ), care urmăreşte indicele Nasdaq-100 în care sunt incluse 100 dintre cele mai mari companii nefinanciare locale şi internaţionale, în funcţie de capitalizarea bursieră, listate pe NASDAQ.

În săptămânile următoare, Investimental şi InterCapital Asset Management, cel mai mare manager independent de investiţii din Croaţia, cu active de 450 de milioane de euro în administrare, vor lansa un nou ETF pe Bursa de Valori Bucureşti.

Acest ETF va urmări performanţa indicelui BET-TRN, care include cele 20 de companii blue-chip din România, cum ar fi Banca Transilvania, Hidroelectrica, OMV Petrom sau Romgaz.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO