Burse - Fonduri mutuale

Bursa isi continua scaderea, iar brokerii si investitorii sunt deja resemnati ca-i un an mort

Bursa isi continua scaderea, iar brokerii si investitorii sunt deja resemnati ca-i un an mort

Click pentru imaginea marita

22.08.2008, 20:03 11

Brokerii spun ca investitorii care au mai ramas in piata tranzactioneaza mai mult pe sentimente si nu iau in calcul rezultatele sau indicatorii de evaluare ai acestora, iar restul se simt abandonati.
Principalii indici ai Bursei au testat ieri minimele anului, cu indicele BET coborand in apropierea pragului de 5.500 de puncte si BET-C revenind spre 4.000 de puncte.
Brokerii spun ca scaderile nu-i mai mira deloc, considerand ca o crestere importanta ar fi mai surprizatoare in aceste momente.
"Nu mi se pare nimic iesit din comun. Daca vedeam o crestere mai consistenta pe Bursa puteam sa ne miram, dar asa este continuarea unui trend descendent care a inceput acum un an. Deocamdata nu vad motive pentru intoarcerea tendintei generale de scadere", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Dupa ce usoara revenire a Bursei adusese doar o stabilizare la nivelul SIF-urilor, acestea au mai pierdut circa 10% in ultima saptamana si au atins noi praguri minimale.
Indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a coborat de la inceputul anului si pana in prezent cu 60%, SIF-urile ajungand sa fie tranzactionate in prezente la preturi de acum doi ani si jumatate.
Brokerii mai spun ca este un moment dificil mai ales pentru micii investitori, care aveau asteptari mari cu privire la Bursa, dupa ce aceasta a inregistrat anul trecut o evolutie foarte buna.
"Investitorii de rand au iesit cei mai sifonati din afacerea aceasta pentru ca ei si-au pus cele mai mari sperante in Bursa. Multi sunt decimati, au pierderi de 30-40% in portofoliu si va trece un timp pana sa-si recupereze pierderile. Sentimentul este de abandon total si ca nu exista speranta ca Bursa sa recupereze increderea de care se bucura in trecut", spune Mihai Chisu, broker la societatea de brokeraj IFB Finwest.
Cei mai multi investitori din piata sunt de parere ca actiunile par ieftine, insa acest lucru nu atrage investitorii din cauza asteptarilor negative privind criza de afara.
"Actiunile s-au ieftinit si acest lucru este de urmarit. Sa nu uitam ca si in America casele s-au ieftinit, dar nu vedem oamenii inghesuindu-se sa cumpere pentru ca asteapta sa vada cand se vor termina aceste scaderi", explica Razvan Pasol.
El este de parere ca scaderile acestea prelungite au prins multi investitori nepregatiti, iar acum acestia s-ar putea afla in postura cealalta, adica sa cada intr-un pesimism total si sa nu fie pregatiti cand Bursa va intra pe un trend ascendent.
"Momentul este unul prost, chiar daca fundamental actiunile arata bine. Piata reactioneaza irational si in aceste conditii fundamentele nu au valoare. Sentimentul afara este ca aceasta criza a creditelor nu s-a terminat si va mai face victime. Senzatia la nivel international este ca mai e pana la capatul tunelului si asta ne afecteaza si pe noi", Adrian Caramiha, unul dintre cei mai vechi brokeri de pe piata.
Brokerii spun nu numai ca fondurile straine nu doresc sa intre in aceste momente pe piata noastra, dar ca unele continua sa vanda, acestia observand si in aceste zile ordine mai mari la vanzare pe pricipalele titluri.
Astfel, actiunile BRD inregistrau pe parcursul zilei de ieri o scadere de aproape 6%, mult peste deprecierile din piata, acestea fiind si cele mai tranzactionate din piata. Ulterior, titlurile BRD au revenit si au inchis aproape de pretul din sedinta precedenta. "Bursa este ca o imagine stearsa si nebagata in seama, care nu reflecta economia reala. Acum cand s-au terminat fluxurile de bani de afara Bursa isi arata valoarea. Daca nu vor fi adusi emitenti pe piata vom ajunge ultimii din regiune", considera Mihai Chisu.
El mai spune ca scaderile recente au sters toate castigurile investitorilor de anul trecut si chiar mai mult, iar acestia se vor afla acum in situatia de a plati impozite pe profitul anului trecut.
Brokerii spun ca interesul redus pentru piata noastra este cauzat si de faptul ca unele actiuni de afara au scazut si mai mult decat titlurile autohtone, iar acestia sunt mai tentati sa cumpere pe bursele externe, unde lichiditatea este mai ridicata. "Noi nu avem niste preturi atat de mici pe cat ar vrea lumea sa creada. Nu suntem noi un 'el-dorado' al acestei piete. Sunt actiuni afara care sunt si mai ieftine si mai scumpe decat ale noastre si investitorii le prefera pe acestea pentru ca sunt mai dezvoltate si mai lichide. Noi cumparam anul trecut banci cu PER (n.r. - pret raportat la profit pe actiune) de 20 in asteptarea ca se va face 10 cu profitul pe care-l vor face, iar acum avem banci cu PER de 10 in ideea ca se va face 20", este de parere Chisu.
Brokerii mai spun ca atat conflictele din Georgia, cat si pretul in revenire al petrolului afecteaza investitiile pe Bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO