Burse - Fonduri mutuale

Bursa, la un pas de 9.800 de puncte, prag neatins din iarna anului 2007. Banca Transilvania, record de capitalizare, iar BRD reatinge 15 lei. Broker: “Este dificil de zis de ce tocmai azi”

Bursa, la un pas de 9.800 de puncte, prag neatins din iarna anului 2007. Banca Transilvania, record de capitalizare, iar BRD reatinge 15 lei. Broker: “Este dificil de zis de ce tocmai azi”

Autor: Liviu Popescu

26.11.2019, 18:11 1635

Bursa de la Bucureşti, printre cele mai performante pieţe de capital din Uniunea Europeană, a avut marţi o şedinţă care a scos investitorii din amorţeală în contextul în care indicele BET a a fost la doar trei puncte distanţă de a sparge pragul de 9.800 de puncte, Banca Transilvania a atins un record al valorii de piaţă, BRD a reatins pragul de 15 lei pe acţiune, iar Petrom a înroşit monitoarele brokerilor fiind cea mai tranzacţionată acţiune. “Este dificil de zis de ce tocmai marţi”, spune un broker.

Indicele principal BET a urcat marţi cu 0,26% la 9.797 puncte, cea mai ridicată valoare din 2008 încoace, evoluţie susţinută în principal de acţiunile Băncii Transilvania, care au avut un plus de până la 2,2%, în cea mai bună şedinţă ca dinamică din luna august încoace. Banca a ajuns astfel la 13,3 miliarde de lei capitalizare, adică circa 2,8 mld. euro.

Şi BRD a avut o şedinţă pozitivă în contextul în care aprecierea de circa 0,7% a urcat preţul acţiunilor la peste 15 lei pe unitate, pentru prima oară din aprilie 2018 încoace.

“Într-adevăr sectorul bancar a avut o evoluţie bună în ultimele zile. Posibil să fie vorba despre o reacţie întârziată a pieţei în contextul unor rezultate foarte bune la nouă luni. Ambele bănci din BET au depăşit un prag psihologic în şedinţa de marţi: BRD a trecut de 15 lei, în timp ce TLV a depăşit pragul de 2,5 lei/acţiune”, spune Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

ZF a scris în articolul principal de marţi că Petrom, BRD şi Banca Transilvania sunt cele mai subevaluate acţiuni din prima ligă bursieră de la Bucureşti pe baza rezultatelor la nouă luni din 2019, fiind tranzacţionate la cele mai scăzute niveluri ale PER (price earning ratio). “Este greu de zis dacă are legătura sau nu cu articolul, însă este destul de clar faptul că se manifestă un interes mai mare în această zi pentru mai mulţi emitenţi din BET”, spune Simion Tihon.

Petrom, cea mai mare companie ca valoare de piaţă listată la bursa de la Bucureşti, i-a luat de dimineaţa prin surprindere pe investitori cu o tranzacţie specială de 22 mil. lei în primele ore de la tranzacţionare, încheiată la cel mai ridicat preţ din 2014 încoace. Ulterior, apetitul investitorilor, fiind probabil încurajat şi de acest deal matinal, a determinat ca Petrom să asigure jumătate din lichiditatea bursieră de circa 100 mil. lei. Simion Tihon remarcă faptul că Petrom s-a apreciat cu până la 1% pe un volum cu mult peste media ultimelor săptămâni.

Miercurea trecută, pe 20 noiembrie, Petrom a înregistrat un rulaj de 74 milioane de lei, fiind cea mai ridicată tranzacţie, ca valoare, de la listarea companiei din 2001 încoace. Pentru această catalogare, ZF nu a luat în calcul tranzacţiile de vânzarea ale FP.

Pe partea de volum, adică număr de acţiuni, un indicator care redă mai fidel apetitul investitorilor pentru o companie decât valoarea tranzacţiei, aceasta a fost cea mai mare tranzacţie de la privatizare din 2004 încoace. De altfele cele mai mari tranzacţii pe Petrom au fost înregistrate în lunile octombrie şi noiembrie, arată datele agregate de ZF.

Aceste tranzacţii mari sunt asociate de obicei unor vânzări pe final de an de către managerii de fonduri în scopul marcării de profit, iar în cazul Petrom tranzacţia de miercuri este susţinută şi de faptul că acţiunile SNP sunt cele mai subevaluate din prima ligă bursieră şi în clasamentul celor mai performante în 2019.

AFACERI DE LA ZERO