Burse - Fonduri mutuale

Bursa nu are energie pentru creşteri

Foto Adrian Cojocaru

Foto Adrian Cojocaru

Autor: Monica Juganaru

05.02.2014, 18:49 377

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,25%, pierzând astfel câştigul fragil de la jumătatea sesiuniii, într-o piaţă în care jucătorii au realizat schimburi de 17,69 milioane lei (3,97 milioane euro).

Acţiunile celor cinci SIF-uri au fost suspendate de la tranzacţionare la ora 16:50, cu aproape o oră înainte de închiderea sesiunii, în aşteptarea unui anunţ al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care a decis miercuri că societăţile de investiţii pot cumpăra acţiuni între ele.

Potrivit deciziei ASF, un AOPC (fond închis, n.r), inclusiv societăţile de investiţii financiare (SIF), pot investi în valorile mobiliare emise de un alt AOPC.

Decizia va intra în vigoare la data publicării acesteia în buletinul electronic al autorităţii, iar Dispunerea de măsuri nr. 11/12.08.2005, care prevedea că SIF-urile nu pot avea deţineri la un alt SIF, va fi anulată.

La ora suspendării, acţiunile celor cinci SIF-uri consemnau variaţii între -0,59% şi +0,79%. Titlurile vor reveni la tranzacţionare joi dimineaţă.

Piaţa a fost pe roşu încă de la deschidere, însă la jumătatea zilei indicele compozit a urcat pentru scurt timp cu 0,3%.

Ulterior, piaţa a revenit pe scădere, însă rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni tranzacţionate, investitorii revenind pe poziţii de aşteptare.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,21%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,33% sub ziua anterioară.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat aproape de nivelul de la închiderea sesiunii precedente.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a închis în stagnare, iar indicele extins BET-BK a crescut cu 0,38%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au realizat schimburi cu acţiuni de 17,69 milioane lei (3,97 milioane euro), sub lichiditatea de marţi, de 19,5 milioane lei (4,3 milioane euro). Aproape jumătate din rulajul pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 8,35 milioane lei (din care un deal de 4,14 milioane lei).

Acţiunile Fondului au încheiat ziua în scădere cu 0,42%, fiind cotate la 0,825 lei.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai consemnat acţiunile Romgaz (1,2 milioane lei) şi SIF Moldova (un milioane de lei).

Pe piaţa Rasdaq, jucătorii au transferat acţiuni de 486.000 de lei, faţă de 500.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile pieţe europene evoluau indecis. Bursa din Statele Unite a deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare, după publicarea unui raport care a arătat că numărul angajaţilor din sectorul privat american a crescut în ianuarie mai puţin decât anticipau analiştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO