Burse - Fonduri mutuale

Bursă. OMV Petrom a cumpărat 50% din acţiunile organizaţiei Respiră Verde, lider în colectarea uleiului alimentar uzat în România

Bursă. OMV Petrom a cumpărat 50% din acţiunile...

Autor: Eduard Ivanovici

23.11.2023, 14:48 4158

Producătorul de hidrocarburi OMV Petrom (simbol bursier SNP), cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat semnarea unui contract prin care a achiziţionat 50% din părţile sociale  ale societăţii româneşti Respiră Verde, lider local în colectarea uleiului alimentar uzat, potrivit BVB.

Finalizarea tranzacţiei – al cărui preţ nu a fost dezvăluit – este estimată să aibă loc în primul trimestru al anului 2024, după îndeplinirea anumitor condiţii, inclusiv autorizarea de către Consiliul Concurenţei şi de către Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe.

„Uleiul alimentar uzat este una dintre principalele materii prime regenerabile pentru a produce combustibil de aviaţie sustenabil (SAF) şi biodiesel (ulei vegetal hidrotratat - HVO1 ). Utilizarea acestora în transport reduce considerabil emisiile de carbon. În cazul utilizării SAF, emisiile de CO2 rezultate din zborurile comerciale sunt cu aproximativ 80% mai mici faţă de combustibilul convenţional”, reiese dintr-un comunicat al OMV Petrom.

Respiră Verde colectează până la 10.000 de tone de ulei comestibil uzat pe an de la agenţi economici din domenii precum industria ospitalităţii (hoteluri, restaurante) şi retail. Înfiinţată în urmă cu 12 ani, societatea are o flotă de transport şi două depozite, în Bihor şi Ialomiţa. Organizaţia vizează intrarea pe alte pieţe europene în viitorul apropiat.

„Căutăm cele mai bune soluţii pentru reducerea emisiilor, iar biocombustibilii reprezintă o oportunitate pentru decarbonizarea transportului. Unul dintre obiectivele strategiei noastre pentru 2030 este ca biocombustibilii să reprezinte peste 15% din producţia totală de combustibili. Prin această tranzacţie, facem un prim pas pentru a ne asigura accesul la materia primă necesară producerii biocombustibililor şi deschidem perspectiva integrării economiei circulare în activităţile noastre de bază”, spune Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare şi Marketing.

Profitul net al OMV Petrom a ajuns la  2,5 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului, în scădere cu 73% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, în timp ce vânzările au coborât cu 42% la 10,7 miliarde de lei, conform situaţiilor financiare trimestriale. Acţiunile SNP au plus 32% anul acesta, pe un indice BET în urcare cu 26%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO