Burse - Fonduri mutuale

Bursă: OMV Petrom obţine o finanţare de 50 mil. euro prin PNRR pentru construcţia a două unităţi de producţie de hidrogen verde, cu o capacitate totala de 55 MW, la rafinăria Petrobrazi. Valoarea totală a investiţiei ajunge la 140 mil. euro

Bursă: OMV Petrom obţine o finanţare de 50 mil. euro...

Autor: Cristina Bellu

26.02.2024, 09:35 6905

OMV Petrom (simbol bursier SNP), unicul producător de petrol şi gaze din România şi cel  mai mare producator integrat de energie din sud-estul Europei, anunta semnarea a doua contracte de finantare prin PNRR pentru construirea a doua unităţi de productie de hidrogen verde,cu o capacitate totala de 55 MW, la rafinaria Petrobrazi.

Contractele au fost semnate cu Ministerul Energiei pentru o valoare maxima a finantarii de 50 milioane de euro, valoarea totală a investiţiei fiind estimată la 140 milioane de euro, spun oficialii companiei.

Potrivit acestora, finanţarea a fost obtinuta in urma reluarii in iulie 2023 a procedurii competitive pentru proiecte de sprijinire a investitiilor in hidrogen verde, initial lansata in 2022.

”Prin Strategia 2030, ne-am angajat sa sustinem tranzitia energetica in Romania si in regiune, cu investitii de circa 11 miliarde de euro pana la sfarsitul acestui deceniu, din care circa 35% vor sustine proiecte cu emisii scazute si zero de carbon. Am facut pasi importanti in proiecte fotovoltaice si de electro-mobilitate, iar cu acest proiect adaugam hidrogenul in portofoliul nostru de proiecte cu continut redus de carbon.”, spune Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Proiectele vizeaza construirea a doua instalatii de electroliza apei, de 35 MW si 20 MW in cadrul rafinariei Petrobrazi. Intregul proces va fi alimentat cu energie regenerabila, prin urmare fara emisii de carbon, permitand clasificarea ca hidrogen verde a hidrogenului obtinut. 

Cantitatea anuala de hidrogen verde care va fi produsa in cadrul celor doua proiecte a fost estimata la circa 8 kilotone.

„Hidrogenul verde, produs din surse regenerabile de energie, reprezinta o solutie viabila pentru un viitor cu emisii scazute de carbon. Prin dezvoltarea acestor proiecte la Petrobrazi facem pasi importanti pentru o activitate de rafinare sustenabila.”, adaugă Radu Caprau, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare si Marketing.

Integrarea hidrogenului verde in procesul de obtinere a combustibililor verzi, precum combustibilul sustenabil pentru aviatie si biodiesel, va determina o reducere cu cel putin 70% a emisiilor de CO2 prin comparatie cu combustibilii conventionali.

In prezent, proiectele sunt in faza de proiectare, avand ca obiectiv  decizia finala de investitie in 2024.

 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO