Burse - Fonduri mutuale

Bursă. OMV Petrom şi Vulcangas România vor să deschidă prima staţie de alimentare cu gaz natural lichefiat (GNL) şi comprimat (GNC) în reţeaua Petrom. Staţia va fi operaţională în 2025

Bursă. OMV Petrom şi Vulcangas România vor să...

Autor: Tibi Oprea

29.11.2023, 11:41 173

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, anunţă că a încheiat un parteneriat cu Vulcangas România pentru deschiderea de staţii de alimentare cu gaz natural comprimat şi lichefiat. Prima dintre acestea se estimează că va fi operaţională în anul 2025 şi va fi instalată în staţia Petrom din localitatea Chitila Sat, judeţul Ilfov. Această staţie este destinată atât transportului uşor de mărfuri, cât şi autocamioanelor pentru transport greu. Următoarele staţii vor fi instalate în funcţie de evoluţia cererii de GNL şi GNC în România.

„Prin acest parteneriat continuăm diversificarea ofertei pentru mobilitate pentru transportul de marfă pe distanţe medii şi lungi, susţinând dezvoltarea pieţei de GNL şi GNC. Gazul natural poate fi o opţiune viabilă pentru tranziţia către un transport mai curat”, spune Radu Căprău, membru al Directoratului, responsabil pentru activitatea de Rafinare şi Marketing.

Transportul de marfă pe bază de GNL/CNG generează o cantitate de emisii de dioxid de carbon cu aproximativ 15% mai redusă, emisii de oxizi de sulf cu 50% mai puţine şi aproape nu generează emisii de particule grele. Un camion alimentat cu GNL/CNG poate beneficia de o autonomie de până la 1.600 de kilometri. 

„Apreciem colaborarea cu OMV Petrom pentru a aduce expertiza şi experienţa noastră în furnizarea de soluţii de gaz natural lichefiat şi gaz natural comprimat pe piaţa românească. Concentrarea noastră pe inovaţie, dezvoltare durabilă şi servicii bazate pe calitate şi siguranţă pentru toţi clienţii noştri ne face să împărtăşim aceleaşi valori cu partenerul nostru OMV Petrom. Având toate aceste instrumente şi valori comune la îndemână putem deveni împreună actori importanţi pe piaţa românească de gaz natural lichefiat şi gaz natural comprimat”, spune Costantino Amadei, administrator Vulcangas România.

OMV Petrom are 33,9 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 51,2% de austriecii de la OMV, în timp ce statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7% din capitalul social. Acţiunile SNP se tranzacţionează în creştere cu 30,5% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 1,5 mld. lei, arată datele BVB.

Unicul producător local de petrol şi gaze a încheiat primele nouă luni din 2023 cu un profit net de 2,5 mld. lei, faţă de 9,2 mld. lei în aceeaşi perioadă din 2022, la venituri de 28,5 mld. lei, în scădere de la 44,3 mld. lei, potrivit datelor din raportul financiar trimestrial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO