Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Prima şedinţă de tranzacţionare din 2024 începe pe minus: indicele principal BET pierde 0,9%. Acţiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 1,5%, cele ale Petrom 1,3%, TTS şi Romgaz minus 1,1%. Scăderi pe marile burse ale lumii pe un puseu de vânzare

Bursă: Prima şedinţă de tranzacţionare din 2024...

Autor: Liviu Popescu

03.01.2024, 18:03 2484

Prima şedinţă de tranzacţionare din 2024 de la Bursa de Valori Bucureşti a debutat cu stângul pe fondul scăderii indicelui principal BET, la fel ca marile burse din Europa şi ca Wall Street, în contextul în care investitorii au continuat să marcheze din profiturile obţinute în 2023 şi să analizeze evenimentele din Orient.

Astfel indicele principal BET, care reflectă evoluţia celor mai 20 de tranzacţionate acţiuni, a scăzut miercuri cu 0,9% la 15.231 de puncte, arată datele BVB.ro. În 2023 indicele a urcat cu 32%.

În Europa scăderile din 3 ianuarie la ora redactării acestei ştiri sunt următoarele: FTSE100 -0,65%, DAX – 1,66%, CAC40 – 1,9%, FTSE MIB – 1,56%, IBEX35 – 1,25%, Stoxx600 – 1%. Peste ocean Dow Jones scade cu 0,8%, Nasdaq pierde 1%, iar S&P500 pierde 0,8%.

Revenind la Bursa de Valori Bucureşti, lichiditatea pe segmentul de acţiuni din prima şedinţă a anului a fost 30,8 mil. lei, de trei ori sub valoarea de anul trecut, ceea ce arată că investitorii încă nu s-au întors din vacanţă sau cei care s-au întors nu au luat poziţii ferme de tranzacţionare. Pe obligaţiuni au fost înregistrate tranzacţii de 4,4 mil. lei.

Activitate a fost şi pe segmentul de certificate (2,4 mil. lei) – acolo unde investitorii mizează pe scăderea (short) sau creşterea (long) unui indice bursier sau acţiune, dar şi pe ETF –uri (1,3 mil. lei.

Cele mai tranzacţionate trei acţiuni din cele 20 ale BET au fost Banca Transilvania (7 mil. lei), Hidroelectrica (4 mil. lei) şi Petrom (3,2 mil. lei).

Din rândul celor 20 de acţiuni ale BET, doar acţiunile Bursei de Valori (BVB) au fost pe plus astăzi, respectiv 0,6%. Cinci acţiuni (Sphera, Hidroelectrica, Digi, Conpet, Aquila) au stagnat, iar restul au avut scăderi de la 0,3% pentru BRD şi Transgaz, la 0,8% pentru ONE şi MedLife, la 1,1% pentru Romgaz şi Transport Trade Services, 1,3% pentru Petrom şi Fondul Proprietatea, 1,5% pentru Banca Transilvania la 2% pentru TeraPlast şi 3% pentru Electrica.

Peste ocean, indicii bursieri americani au scăzut miercuri pentru a doua şedinţă consecutivă, pentru a extinde vânzarea acţiunilor tehnologice de mare succes, pe fondul îngrijorărilor că recenta revenire a venit prea repede, notează MarketWatch. Investitorii aşteptau, de asemenea, minutele şedinţei de politică monetară a Rezervei Federale din decembrie.

"Pieţele financiare au cunoscut un început agitat în 2024, juxtapus pe fundalul unui raliu robust de sfârşit de an pe toate pieţele", a spus Nigel Green, CEO al deVere Group. "Această oscilaţie a sentimentului de piaţă, determinată de diverşi factori, inclusiv de tensiunile din Marea Roşie - o rută comercială globală cheie - serveşte drept un memento dur că investitorii trebuie să evite să se complacă în faţa incertitudinii."​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO