Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Producătorul de software Bento, profit dublu în 2023, la 13 mil. lei. Veniturile, în urcare cu 64% an/an, la 58 mil. lei

Bursă. Producătorul de software Bento, profit dublu în...

Autor: Eduard Ivanovici

22.02.2024, 18:24 308

2B Intelligent Soft (BENTO – Intellectually Curious), companie specializată în dezvoltarea de soluţii software şi furnizarea de servicii de infrastructură IT şi cloud, a publicat joi raportul financiar preliminar pe 2023, din care reiese un rezultat net de 13,1 milioane de lei, în creştere cu 133% faţă de profitul din anul precedent.

„2023 a fost un an remarcabil pentru Bento. Creşterea semnificativă a veniturilor şi a profitului net reflectă atât performanţa operaţională, cât şi angajamentul nostru faţă de dezvoltare de soluţii software inovatoare şi furnizarea de servicii la cele mai înalte standarde. În plus, aceste rezultate record evidenţiază succesul strategiei noastre de creştere, prin care ne-am consolidat substanţial poziţia pe piaţa de tehnologie din România”, spune Radu Scarlat, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bento.

Potrivit situaţiilor financiare prezente la Bursă, veniturile din exploatare s-au majorat cu 64%, de la 35,5 milioane în 2022 la 58,2 milioane de lei anul trecut. Cifra de afaceri a contribuit cu 43,2 milioane de lei la veniturile totale, în creştere cu 50%, în timp ce veniturile din producţia de imobilizări necorporale s-au ridicat la 14,1 milioane de lei, o majorare cu 114% faţă de anul 2022.

„Acestea reprezintă investiţiile în propriile produse software, mai precis dezvoltarea platformei software modulare integrate, în contextul proiectului pe fonduri europene, în urma căruia echipa Bento a dezvoltat «Platforma pentru Transformare Digitală Modulară în Mediul Enterprise şi Sectorul Public»”, scriu reprezentanţii Bento.

Cheltuielile de exploatare au ajuns la 42,6 milioane de lei, plus 46%.  Cea mai mare contribuţie la această creştere este asociată cheltuielilor cu personalul, care au atins valoarea de 24,2 milioane de lei în 2023, o creştere cu 158% faţă de 2022 pe fondul majorării numărului mediu de salariaţi, de la 62 în 2022, la 91 în 2023.

Divizia „Dezvoltare Software” (DEV) a contribuit cu 47% la veniturile din exploatare aferente anului 2023, în timp ce divizia „IT, Infrastructură şi Cloud” (IT) a contribuit cu 53%. Din totalul veniturilor din exploatare, 74% au fost generate de cifra de afaceri, 24% de investiţiile în propriile produse software, mai precis dezvoltarea platformei software modulare integrate, în contextul proiectului pe fonduri europene, iar restul de 2% au fost alte venituri din exploatare, reiese din raport. De asemenea, 46% din cifra de afaceri de 43,2 milioane de lei (+50% vs. 2022) au fost venituri recurente.

„Pe parcursul anului 2023 am fost implicaţi în derularea unor alte proiecte semnificative, precum proiectul de infrastructură IT cu beneficiar final Operatorul de Măsurare a Energiei pe Piaţa Angro (OMEPA), dezvoltarea şi implementarea Bento FSM în cadrul Distribuţie Energie Electrică România (DEER) şi furnizarea de servicii de gestionare a infrastructurii IT pentru o companie multinaţională din domeniul petrol şi gaze.”

Listate pe piaţa AeRO a Bursei, acţiunile BENTO s-au apreciat cu 227,7% în ultimul an, având una dintre cele mai ridicate dinamici de la BVB în acest interval. Compania are o valoare de piaţă de 173,3 milioane de lei, după ce acţiunile s-au apreciat cu 21% anul acesta, pe tranzacţii de 5,8 milioane de lei. Din acţionariat fac parte fondatorii Radu Scarlat şi Vlad Bodea, cu participaţii de câte 27,4%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO