Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins un nou record în şedinţa de ieri, iar piaţa a revenit pe plus foarte uşor chiar la închidere, după ce în prima parte a zilei a scăzut în principal din cauza corecţiilor de pe bursele externe şi a fost doar marginal influenţată de decizia preşedintelui Băsescu de a nu aproba memorandumul cu FMI.
Indicele BET a încheiat şedinţa de marţi în scădere nesemnificativă, cu 0,05%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, e cu 0,51% sub nivelul de luni. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,58%. Acţiunile SIF-urilor au consemnat scăderi cuprinse între 0,55% (SIF Moldova) şi 1,49% (SIF Transilvania), iar titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,53%.
Piaţa de la Bucureşti a revenit pe verde chiar în ultimele secunde, indicele general al bursei, BET-C, închizând ziua cu numai 0,06% peste nivelul de luni.
„După creşterile susţinute din ultimul timp, era binevenită o corecţie pe piaţa locală. Scăderea a fost generată de o conjunctură de factori, unul fiind cel extern, pieţele europene şi cea americană înregistrând corecţii din zona maximelor istorice. Corecţiile de pe plan extern nu sunt foarte consistente, deocamdată, ceea ce ne poate duce cu gândul spre o ajustare, care să determine un «Christmas rally» (creştere a pieţelor care de regulă are loc în apropierea Crăciunului - n.r.) mai susţinut. Din păcate, pe lângă factorul extern, a apărut şi unul intern, refuzul preşedintelui ţării de a semna memorandumul cu FMI, decizie care a reaprins «flacăra neîncrederii» în ochii investitorilor“, a declarat Adrian Tod, directorul general al casei de brokeraj Rombell Securities.
În ultimele două săptămâni, indicele general al Bursei, BET-C, a scăzut în doar trei zile, iar BET a încheiat doar două şedinţe pe roşu.
Astfel, începând din 14 noiembrie, indicele BET-C (care nu include şi titlurile SIF-urilor) a crescut cu 4%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni (fără SIF-uri), a avansat cu 5,25%.
Raportat la nivelurile de la finalul anului trecut, indicele BET-C este pe plus cu 19,22%, iar BET este în creştere cu 24%.
Indicele BET-C este în apropierea celui mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate, iar BET este la maximul de după mijlocul anului 2008.
Totuşi, comparativ cu maximele istorice atinse în 2007, indicele general BET-C este încă pe minus cu 55%, iar BET cu 41%.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 37,1 milioane lei (8,3 milioane euro), cu 24% sub lichidatea şedinţei precedente.
Mai mult de jumătate din lichiditatea de marţi a fost asigurată de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (15,8 milioane de lei) şi OMV Petrom (3,6 milioane lei).
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.12.2013