Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Serie record de creştere pe BET în 2023: Indicele se apreciază pentru a şaptea şedinţă la rând. Sphera şi Electrica, la maximele ultimilor cinci, respectiv doi ani. Cotaţii record la Banca Transilvania şi TTS

Bursă. Serie record de creştere pe BET în 2023:...

Autor: Eduard Ivanovici

15.12.2023, 18:14 1895

Cu 0,81% a urcat vineri BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti, din structura căruia fac parte cei mai lichizi emitenţi de la BVB, la 15.409,17 puncte. Benchmark-ul s-a apreciat în fiecare dintre ultimele şapte şedinţe de tranzacţionare, înregistrând un plus de 3,9% în acest interval, adică din data de 7 decembrie până în ziua de 15 decembrie.

Este cea mai lungă serie de aprecieri de anul acesta pentru indice, ajuns la un plus de 32% în 2023, cu mult peste dinamica europeană de 12,7%, reflectată de indicele Stoxx 600. Mai mult, randamentul BET este peste evoluţiile tuturor indicilor de referinţă ale pieţelor dezvoltate din vestul continentului.

În cele zece sesiuni de tranzacţionare din decembrie, BET a marcat maxime istorice în opt dintre ele, arată datele agregate de ZF de la BVB.

Toţi indicii Bursei româneşti afişează creşteri anul acesta, de la 16,4% pe BET-FI, unde sunt incluse cele cinci societăţi de investiţii financiare şi Fondul Proprietatea, la 40,3% în cazul BET-TR, care include dividendele atribuite investitorilor.

De notat dintre dinamicile ridicate de vineri One United Properties (4,4%), Banca Transilvania (2%), Electrica (1,8%), TeraPlast (1,6%), Nuclearelectrica (1,3%), Sphera Franchise Group (1,2%) şi Purcari (1,1%).

Sphera şi Electrica au ajuns la maximele ultimilor cinci, respectiv doi ani. De patru şedinţe încoace, Banca Transilvania se află la maxim istoric. De asemenea, Transport Trade Services a doborât un nou record vineri, 27,1 lei pe unitate.

Faţă de finalul anului trecut, capitalizarea cumulată a companiilor prezente la BVB s-a majorat cu aproape 100 de miliarde de lei, la 308,3 miliarde de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO