Burse - Fonduri mutuale

Bursă. TeraPlast Bistriţa achiziţionează producătorul de ţevi Palplast din Republica Moldova pentru 1,8 mil. euro

Bursă. TeraPlast Bistriţa achiziţionează...

Autor: Eduard Ivanovici

19.12.2023, 18:07 756

Producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (simbol bursier TRP) a anunţat marţi seara la Bursă achiziţia pachetului majoritar de acţiuni al Palplast din Călăraşi, Republica Moldova. Compania deţine două linii de producţie pentru ţevi din polietilenă de înaltă densitate, destinate reţelelor de alimentare cu apă şi gaz.

Părţile au stabilit o valoare a tranzacţiei de 1,8 milioane de euro, compusă dintr-un milion de euro ca aport al TeraPlast SA la capitalul Palplast Moldova şi 800.000 de euro care se vor plăti către acţionarul existent. Astfel, structura acţionariatului va fi compusă din TeraPlast, cu o participaţie de 51%, şi Fribourg Capital, acţionarul actual, cu 49%.

Suma de un milion de euro va fi folosită de Palplast Moldova pentru diversificarea capacităţii de producţie şi extinderea platformei logistice existente, conform unui raport de la BVB.

„Extinderea geografică şi creşterea prin fuziuni şi achiziţii sunt obiective strategice ale Grupului TeraPlast. Intrarea cu o unitate de producţie în Republica Moldova reprezintă un alt pas în implementarea acestei strategii. Piaţa are un potenţial imens, iar statutul de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană deschide porţile fondurilor de pre-aderare. Este mult de lucru într-o ţară în care populaţia rurală are o rată de acces de 4% la reţele de canalizare. Fondurile care urmează să vină constituie garanţia unui business solid pentru anii următori”, spune  Dorel Goia, preşedintele Consiliului de Administraţie TeraPlast.

Cu 7,6% s-au depreciat acţiunile TRP anul acesta, pe un rulaj de 105 milioane de lei şi un BET în creştere cu 33%. Compania este evaluată la 1,1 miliarde de lei. În primele nouă luni din 2023, TeraPlast a avut un profit de 6,8 milioane de lei, în scădere cu 59% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, şi venituri de 517 milioane, minus 8%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO