Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Unii râd când mulţi plâng: băncile şi energia plătesc 1,1 mld. euro în iunie sub formă de dividende din profiturile excepţionale pe 2021. Creşterea explozivă a preţurilor la energie şi majorarea Robor au dublat profiturile firmelor de energie şi le-au majorat substanţial pe cele ale băncilor, care plătesc dividende record

Bursă. Unii râd când mulţi plâng: băncile şi...

Autor: Liviu Popescu

01.06.2022, 00:07 9201

Scumpirile accelerate din econo­mie în anul 2021, precum 30% în plus la motorină, creşterea dobânzii Robor, facturi la energie de câteva ori mai mari, aduse de ridicarea restricţiilor împotriva COVID care s-a reflectat într-un consum brusc mai mare, dar şi măsurile lente luate de autorităţi, inclusiv BNR, sunt acum pentru unii mumă, iar pentru alţii ciumă.

Dacă pentru unii inflaţia la maximul ultimilor 18 ani este un coşmar prin rate mai mari la bancă şi facturi mai mari la energie, pentru alţii este o mană cerească prin profiturile excepţionale realizate de companiile din energie şi de bănci în anul 2021.

Astfel, cei care au investit în companii precum Petrom, BRD, Banca Transilvania, Nuclearelectrica au tras lozul câştigător întrucât în iunie cele mai mari companii listate la Bursa de Valori Bucureşti vor plăti 5,3 mld. lei (1,1 mld. euro) sub formă de dividende din profiturile pe 2021.

Potrivit datelor agregate de ZF aceasta este o sumă record pe care o vor distribui marile companii listate sub formă de cash către investitori precum statul român, fonduri Pilon II, SIF-uri. Iar rezultatele pentru începutul lui 2022, când investitorii au inclus pe agendă şi războiul din Ucraina, ar putea aduce dividende şi mai mari anul viitor, mai ales că motorina este acum cu 60% mai scumpă faţă de mai 2021, iar Robor s-a cvadruplat.

„Suma ce va fi plătită în iunie 2021, sub formă de dividende, este mai mare în comparaţie cu iunie 2021. Factorii hotărâtori au fost: OMV Petrom plăteşte un dividend mai mare cu 10% faţă de iunie 2021, iar doi emitenţi au hotărât să plătească dividende în iunie: TLV (anul trecut data plăţii a fost în septembrie 2021) şi BRD (anul trecut nu a plătit dividende)“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la Estinvest.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro