Burse - Fonduri mutuale

Bursele europene, inclusiv cea de la Bucureşti, încep să se redreseze luni dimineaţă, pe baza aşteptărilor investitorilor legate de posibile stimulente din partea băncilor centrale: FTSE 100 creşte cu 2%, DAX 0,5%, BET cu până la 4%

Bursele europene, inclusiv cea de la Bucureşti, încep...

Autor: Liviu Popescu

02.03.2020, 12:04 403

Bursele europene, dar şi Wall Street prin dinamica cotaţiilor futures, sunt pe creştere la începutul primei săptămâni de tranzacţionare din luna martie a anului 2020, recuperările de după prăbuşirile determinate de coronavirus fiind alimentate de speranţele investitorilor că marile bănci centrale vor aproba o acţiune coordonată pentru calmarea pieţelor.

“Rezerva Federală a declarat că virusul prezintă un risc în evoluţie pentru economia SUA şi a avertizat că poate acţiona dacă este necesar. Între timp, Banca Japoniei a injectat lichiditate pe pieţele locale”, se arată într-un raport al analiştilor de la XTB România.

Printre măsurile pe care ar putea să le ia băncile centrale se numără şi reducerea dobânzii cheie. Conform economiştilor de la Goldman Sachs, există o probabilitate ridicată ca FED-ul să reducă agresiv ratele de dobânda, aceştia estimând o scădere de 50 puncte de baza, chiar în cadrul şedinţei din luna martie.

“Creşterile de la bursa românească se datorează evoluţiilor pozitive de pe pietele financiare internaţionale”, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest Focşani. “Acestea din urmă se datorează declaraţiilor făcute de către şeful FED şi preşedintele Băncii Japoniei cu privire la angajamentul lor de a sprijini economiile lor naţionale”.

De exemplu indicele principal BET se apreciază cu până la 4% la ora redactării acestei ştiri, în timp ce FTSE 100 urcă cu 1,4%, DAX este pe plus, iar STOXX 600 înregistrează o creştere de 0,6%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO