Burse - Fonduri mutuale

Bursele internaţionale, alimentate de estimările privind stabilizarea creşterilor ratelor dobânzilor. Investitorii mizează pe o majorare cu un sfert de punct procentual din partea Fed în ianuarie.

Bursele internaţionale, alimentate de estimările...
10.01.2023, 07:00 443

Bursele europene erau pe plus la finele şedinţei de tranzacţionare de luni, 9 ianuarie, investitorii sperând că temperarea inflaţiei pe oricare dintre cele două părţi ale Atlanticului va permite băncilor centrale să îşi reducă ritmul de creştere a dobân­zilor de referinţă în 2023, conform publicaţiei britanice Financial Times.

Indicele paneuropean Stoxx 600 se aprecia cu 0,8% în ultimele ore ale sesiunii de ieri, după un avans de 4,2% săptămâna trecută. La Frankfurt, DAX urca cu 1,1%, în timp ce indicele parizian CAC creştea cu 0,6%. FTSE-MIB din Milano era pe plus cu 0,8%, iar FTSE 100 din Londra avea o evoluţie relativ liniară. La Bucureşti, indicele principal BET, înregistra o dinamică de 1,1%, după un plus de 4% în prima săptămână de tranzacţionare a anului.

În Statele Unite, Dow Jones Industrial Average, S&P 500 şi Nasdaq Composite creşteau cu 0,5% până la 1,3%. Cea mai mare econo­mie la nivel mondial a anunţat 223.000 de locuri de muncă nou create în ultima lună de anul trecut, mai mult decât preconizau econo­miştii, însă sub avansul de 256.000 din noiembrie. Oficialii băncii centrale americane ar fi „încu­rajaţi“ de semnele conform cărora creşterile salariale ar începe să scadă, spune Mark Haefele, director de investiţii în cadrul administra­torului de active UBS Global Wealth Management, ţinând cont că piaţa muncii rămâne prea „încordată“ pentru ca Rezerva Federală să oprească ciclul de majorare a dobânzilor.

Cele mai recente rate ale guvernului din Washington DC au arătat un avans de 4,6% al mediei câştigurilor orare în decembrie, de la 4,8% în luna precedentă. în 2022, Fed a majorat ratele dobânzilor de la aproximativ zero la 4,25%-4,5%.

Investitorii estimează că şansele ca banca centrală să ridice ratele cu un sfert de punct procentual la finele lunii ianuarie ajung la circa 75%. Anterior, instituţia a crescut dobânzile la dolari cu 0,75%.

Datele privind inflaţia din SUA sunt aşteptate să surprindă o creştere anuală de 6,6% în decembrie, după un plus de 7,1% în noiembrie, ceea ce ar marca cel mai scăzut procent din octombrie 2021.

Dolarul american s-a depreciat cu 8% în ultimele treci luni, pe măsură ce traderii continuă să mizeze pe faptul că Rezerva Federală va majora ratele dobânzilor într-un ritm mai scăzut în primele luni din 2023.

„Economia americană rămâne rezilientă, însă pe un trend descendent”, explică Florian Ielpo, şeful diviziei macro a Lombard Odier Asset Management, citat de FT. Totuşi, reducerea ritmului inflaţiei din Europa şi relaxarea măsurilor de combatere a coronavirusului din China înseamnă că „pentru majoritatea activelor de risc, direcţia s-a păstrat la fel la nivel global – anume în sus”, adaugă Ielpo.

Inflaţia din zona euro a coborât la o singură cifră în decembrie, mai exact la 9,2%, după ce se încadrase peste pragul de 10% în precedentele două luni. O serie de date publicate luni arată că nivelul şomajului a scăzut la minimul ultimilor 24 de ani în noiembrie, ceea ce ar determina Banca Centrală Europeană să îşi continue programul de înăsprire a politicilor monetare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO