Burse - Fonduri mutuale

Bursele internaţionale resimt deja efectul publicării datelor exporturilor chineze: scăderi la toţi indicii principali

Bursele internaţionale resimt deja efectul publicării...

Autor: Departamentul Economic

14.01.2019, 13:57 878

Exporturile chineze au înregistrat cea mai abruptă scădere din ultimii doi ani în decembrie, cu 4,4% faţă de decembrie 2017, în timp ce importurile au scăzut cu 7,6%.

Indicele FTSE EuroFirst 300 a scăzut cu 0,7%, iar DAX (Frankfurt) şi CAC (Paris) cu circa 0,6%. Cele mai afectate sunt acţiunile companiilor producătoare de bunuri de lux şi de automobile.

Căderile din Europa vin după minusurile înregistrate în Asia, unde indicele MSCI Asia Pacific a pierdut un procent, cu bursa chineză şi cea din Hong Kong cele mai afectate.

Şi bursele de mărfuri au resimţit şocul, preţul petrolului reducându-se cu 1%, iar cuprul şi aluminiul pierzând teren şi la Londra şi la Shanghai. În schimb aurul îşi confirmă statutul de „refugiu” şi a crescut.

La Bucureşti, la jumătatea zilei indicele BET arăta un minus de 2,72%, cele mai multe dintre companiile cele mai lichide fiind în roşu. Banca Transilvania era cea mai tranzacţionată acţiune, având la ora 12:00 un declin de 2,1% pe tranzacţii de 17 milioane de lei. Cea mai mare valoare a unei tranzacţii era, conform Ziarului Financar, de 9 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO