Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Creşteri puternice pentru acţiunile europene la final de săptămână: Stoxx 600 urcă cu 2% şi CAC 40 din Franţa cu aproape 3%. DAX din Frankfurt, plus 2,4%

Business internaţional. Creşteri puternice pentru...

Autor: Eduard Ivanovici

07.11.2022, 00:03 179

Indicele paneuropean Stoxx 600, care urmăreşte activitatea a 600 de companii din economii precum Austria, Elveţia, Suedia, Belgia, Norvegia şi Austria, se aprecia cu 1,95% spre finele şedinţei de tranzacţionare de vineri, 4 noiembrie. Cea mai mare creştere era înregistrată de sectorul resurselor de bază, în urcare cu 6,2%, conform CNBC.

CAC 40, indicele bursei pariziene, creştea cu 2,9%, DAX 40 din Frankfurt cu 2,4%, iar FTSE MIB din Milano cu 2,3%. La Londra, FTSE 100 era pe plus cu 2%, iar indicele madrilen IBEX 35 urca cu 1,4%. BET, indicele Bursei de Valori Bucureşti, se aprecia cu 0,6%.

Băncile centrale au revenit săptămâna trecută pe radarul investitorilor din pieţele de capital, pe măsură ce instituţiile şi-au continuat eforturile de înăsprire a politicilor monetare. Banca Angliei a majorat dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază şi a avertizat că economia Regatului Unit poate intra în cea mai lungă recesiune din istoria sa. Eduard Ivanovici

Inflaţia din cele 19 ţări din zona euro a crescut peste aşteptări luna trecută şi a ajuns la 10,7%, de cinci ori peste ţinta Băncii Centrale Europene. Astfel, şansele ca BCE să majoreze dobânzile devin din ce în ce mai mari. Indicele PMI, care surprinde puterea de cumpărare a managerilor, folosit drept ghid pentru perspectivele economice ale continentului, a ajuns la minimul ultimelor 23 de luni, de la 48,1 în septembrie la 47,3 în octombrie.

Estimările iniţiale erau de 47,1.Rezerva Federală din SUA a crescut ratele dobânzilor tot cu 75 de puncte. După o serie iniţială de scăderi, generată de decizia Fed, acţiunile americane începeau ultima sesiune de trading a săptămânii trecute cu un avans de 1,7% prin prisma indicelui S&P 500.

Dow Jones şi Nasdaq Composite se apreciau cu 1,6%, după ce datele privind forţa de muncă – 261.000 de joburi nou create în octombrie – au avut parte de o reacţie pozitivă din partea investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO