Burse - Fonduri mutuale

Business MAGAZIN. Ce spune Andrei Cionca, de la Impetum Group, despre bursă: Din 2000, visul meu a fost să am o companie listată

Autor: Eduard Ivanovici

25.04.2022, 11:35 765

Piaţa locală de capital a înregistrat anul trecut un număr record de listări de acţiuni şi obligaţiuni, însă 2022 conturează deja o încetinire a ritmului adoptat anul trecut. Cum poate evolua bursa într-un context limitat de inflaţie, incertitudini la nivel geopolitic şi înăsprirea politicilor monetare? Ideile vin chiar de la cei care văd în Bursă o oportunitate de creştere.

 

De-a lungul timpului, Impetum Group, care reuneşte brandurile CITR, ROCA şi Roca X, s-a concentrat asupra eforturilor de maximizare a valorii de business în diferite etape de dezvoltare din cadrul companiilor, însă compania lucrează în prezent la un jucător instituţional care, conform CEO-ului Andrei Cionca, ar putea schimba piaţa locală de pre-IPO (initial public offering – ofertă publică iniţială, realizată în vederea listării la Bursă).

În prezent, CITR este liderul pieţei de insolvenţă din România, în vreme ce divizia de private, ROCA, se adresează IMM-urilor româneşti cu potenţial, dar care se află în dificultate financiară, iar instrumentul investiţional ROCA X îşi îndreaptă atenţia asupra afacerilor disruptive la început de drum. „De când am început, în 2000, visul meu a fost să am o companie listată. Cu certitudine vom aduce cât mai multe companii pe piaţa de la Bucureşti (...) Momentan pregătim un jucător instituţional care se va adresa pieţei de pre-IPO, adică societăţi care se pregătesc să vină la Bursă. Îl vom anunţa într-o perioadă foarte scurtă. Cred că acest jucător va avea un rol extrem de important în maturizarea pieţei”, a spus Andrei Cionca la ZF Romanian Capital Market Summit 2022. IPO-ul reprezintă una dintre cele mai populare modalităţi de listare la Bursă şi de a strânge, între timp, capital.

Este un proces multidimensional care se adresează unui număr de peste 150 de investitori, atât de retail, cât şi instituţionali, care intenţionează să cumpere o anumită participaţie, explică Bursa de Valori Bucureşti. Andrei Cionca este de părere că, în prezent, există multe companii care ar merita să debuteze pe piaţa locală de capital, dar care, deocamdată, încă nu au decis să se îndrepte spre Bursă. „Avem discuţii cu foarte mulţi antreprenori români în această încercare de a vedea care este limita. De multe ori nu este o problemă de lipsă de transparenţă. De aici am plecat – mulţi antreprenori se comportă cu aceste companii ca şi cum ar fi propriul lor buzunar şi atunci evident că este o problemă de transparenţă, adică să fac ce vreau în propria mea companie, fără să dau socoteală şi altora.”

Citiţi articolul integral pe ​Business MAGAZIN

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO