Burse - Fonduri mutuale

CA IB Securities recomanda cumparare pe SIF-uri si vanzare pe banci si companii petroliere

CA IB Securities recomanda cumparare pe SIF-uri si vanzare pe banci si companii petroliere

Click pentru imaginea marita

30.10.2007, 18:36 16

Analistii societatii de brokeraj CA IB Securities, parte a grupului Unicredit, recomanda cumparare pe SIF-uri si Flamingo, dar sustin ca bancile si companiile petroliere se tranzactioneaza in prezent la niveluri prea ridicate, potrivit ultimului raport de analiza privind piata de capital romaneasca publicat la sfarsitul lunii septembrie.
In deschiderea raportului, analistii CA IB recomanda investitorilor reducerea expunerii pe Romania, in conditiile in care "evolutia macroeconomica slaba a inceput sa creeze ingrijorare". Raportul contine recomandari de vanzare pentru actiunile companiilor petroliere, ale bancilor, dar si pentru titlurile Impact si Antibiotice.
Principalele riscuri identificate de CA IB sunt majorarea deficitului de cont curent, cresterea inflatiei din cauza preturilor alimentelor si mediul politic nefavorabil pentru o inasprire a politicii fiscale. Pe de alta parte, analistii CA IB sustin ca BNR ar putea contribui la echilibrarea situatiei prin majorarea ratei dobanzii la lei.
In ceea ce priveste piata de capital romaneasca, analistii CA IB Securities sustin ca aceasta a fost printre cele mai rezistente la corectiile internationale in acest an, dintre pietele central si est-europene, dar criza creditelor din SUA a afectat-o destul de puternic, ceea ce ar putea pune capat acestei rezistente. De asemenea, indicatorii ridicati la care se tranzactioneaza actiunile romanesti ar putea fi greu de aparat, desi economia romaneasca are una dintre cele mai mari cresteri din regiune.
Dintre actiunile romanesti, analistii CA IB Securities prefera in continuare SIF-urile, care "ofera discounturi decente fata de valoarea corecta a activului net". Potrivit raportului, indicatorii fundamentali ai SIF-urilor nu s-au schimbat semnificativ, acestea avand in continuare o expunere ridicata pe sectorul bancar, in timp ce ridicarea pragului maxim de detinere, o decizie care ar putea avea un impact pozitiv asupra actiunilor SIF, este putin probabil sa fie realizata curand. Preferatele analistilor CA IB sunt in ordine SIF Moldova si SIF Oltenia, urmate de SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia, SIF Transilvania fiind pe ultimul loc, din cauza procesului privind majorarea de capital social.
In cazul bancilor, analistii CA IB sustin ca eforturile de extindere si de consolidare a cotei de piata au inceput sa-si arate roadele, dar ca titlurile BRD si TLV au devenit tot mai scumpe in ultimul an deoarece au rezistat la corectii mai bine decat piata. Printre atuurile celor doua banci se numara ratele ridicate de rentabilitate, in cazul BRD, si ritmul de crestere ridicat insotit de perspectiva preluarii, pentru Banca Transilvania. Analistii CA IB vad un pret-tinta pentru urmatoarele 12 luni de 27,7 lei la BRD si 0,84 lei la Banca Transilvania.
Companiile petroliere merita urmarite, se arata in raport, dar recomandarile sunt in continuare de vanzare atat in cazul Petrom, cat si in cazul Rompetrol Rafinare. Actiunile Petrom au fost printre cele mai neperformante de pe Bursa in ultimul an, ceea ce ar putea reprezenta un argument pentru potentialul lor de crestere pe viitor, dar acesta trebuie confirmat de un program de restructurare mai atragator si de cresterea in continuare a pretului petrolului pentru a redeveni atractive. In cazul Rompetrol Rafinare, analistii CA IB sustin in continuare ca din punctul de vedere al rezultatelor operationale actiunile sunt in continuare prea scumpe.
Titlurile dezvoltatorului imobiliar Impact si cele ale producatorului de medicamente Antibiotice Iasi sunt considerate ca fiind scumpe fara o justificare fundamentala puternica, potrivit raportului CA IB.
Analistii CA IB vad insa potential de crestere pentru Flamingo si un bun refugiu in actiunile Transelectrica. Titlurile companiilor cotate pe RASDAQ au intrat si ele in atentia analistilor societatii de brokeraj, in conditiile unei lichiditati in crestere si a intrarii in actionariatul lor a unor fonduri de investitii straine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO