Burse - Fonduri mutuale

Capitalizarea Broker ar putea ajunge la 84 mil. euro dupa fuziune

Capitalizarea Broker ar putea ajunge la 84 mil. euro dupa fuziune

Petru Prunea, presedintele Broker Cluj

20.03.2007, 17:47 18

Valoarea de piata a Broker Cluj (BRK), singura societate de intermediere financiara listata pe Bursa, ar putea depasi 84 mil. euro, daca actionarii Broker aproba la viitoarea Adunare Generala proiectul de fuziune cu alte trei societati de brokeraj.
Capitalul social al Broker ar urma sa se majoreze cu 30,9%, pana la 71,5 mil. lei (21,2 mil. euro), reprezentand actiuni emise catre actionarii societatilor absorbite de Broker, respectiv HTI Valori Mobiliare, Investco si Transilvania Capital. Pe Bursa, actiunile Broker s-au tranzactionat ieri la inchidere la un pret de 1,99 lei/actiune, de aproape patru ori mai mare fata de valoarea nominala.
De asemenea, Broker va fi unicul actionar semnificativ al Bursei de Valori Bucuresti, cu o detinere de peste 5% din actiuni.
"Dupa fuziune vom detine sigur peste 5% din actiunile Bursei, ce depaseste acest prag urmand sa fie actiuni preferentiale conform reglementarilor acesteia", a declarat Petru Prunea, presedintele Broker Cluj.
Intermediarul din Cluj a hotarat sa pastreze intregul personal al celor trei societati si a inclus Transilvania Capital pe lista societatilor absorbite pentru a se extinde in teritoriu.
"Avem nevoie de tot personalul, nu vom apela la restructurari. Printre motivele care au stat la baza deciziei includerii Transilvania Capital in procesul de fuziune se numara faptul ca acopera o zona in care noi nu suntem prezenti si au un profil de activitate complementar. Ei stau mai bine pe partea de corporate", spune Petru Prunea.
Capitalul Broker ar urma sa fie majorat in prima etapa cu circa 5 mil. euro (16,8 mil. lei).
"La viitoarea adunare vom propune majorarea capitalului Broker in trei etape. Prima etapa se va face prin conversia de actiuni ale societatilor absorbite in actiuni Broker, a doua din profitul repartizat, rezerve si prime de emisiune si o a treia etapa cu 10% prin aport in numerar din partea actionarilor", precizeaza Petru Prunea.
Potrivit conducerii Broker, procesul de fuziune s-ar putea finaliza in luna iunie, un prim pas in acest scop fiind aprobarea proiectului in Adunarea Generala de la sfarsitul lunii aprilie.
Pana la finalizarea fuziunii, reprezentantii firmelor de brokeraj implicate au convenit sa nu-si modifice capitalul sau sa distribuie actiuni gratuite sau dividende.
In momentul finalizarii fuziunii, actionarii HTI Valori Mobiliare vor controla circa 16,5% din actiunile intermediarului din Cluj, echivalentul unei valori de piata in actiuni Broker de aproape 14 mil. euro (47 mil. lei).
Ceilalti doi participanti la fuziune, Investco si Transilvania Capital, vor dispune de titluri Broker reprezentand 5,1%, respectiv 1,95% din capitalul social.
Conform proiectului de fuziune, valoarea Broker rezultata din aplicarea metodei fluxurilor financiare actualizate pe seama patrimoniului societatii de la sfarsitul anului trecut este de 230,5 mil. lei (circa 68,5 mil. euro).
Pe Bursa, la ultimul pret de inchidere de ieri, compania valoreaza circa 217 mil. lei (64,6 mil. euro).
In cazul societati de brokeraj HTI Valori Mobiliare, valoarea rezultata prin aplicarea aceleiasi metode este de 50 mil. lei (14,8 mil. euro), iar pentru Investco si Transivania Capital, de 15,4 mil. lei (4,5 mil. euro), respectiv 5,9 mil. lei (1,7 mil. euro).
Broker va prelua de la cele trei societati de intermediere financiara active in valoare de circa 30,2 mil. lei (aproape 9 mil. euro), din care cel mai important aprort il are HTI Valori Mobiliare, cu 22,9 mil. lei (6,8 mil. euro).
Toate cauzele celor trei firmei absorbite aflate pe rolul instantelor, precum si contractele aflate in derulare vor fi preluate de Broker.
Drepturile si obligatiile din contractele individuale de munca ale salariatilor societatilor absorbite vor fi transferate integral catre intermediarul din Cluj.
Cele patru societati de brokeraj au intermediat anul trecut tranzactii in valoare de circa 500 milioane de euro.
Cumulat, acestea detineau la finele anului trecut o cota de piata de 8,3%, fapt ce le-ar plasa pe locul al doilea in topul intermediarilor, dupa ING Bank (fosta ING Securities).
Profitul insumat la sfarsitul anului trecut al societatilor de brokeraj care iau parte la fuziune se ridica la circa 25,4 mil. lei (7,5 mil. euro).
Actiunile Broker au castigat ieri 2,6% si au inchis sedinta la un pret de 1,99 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO