Burse - Fonduri mutuale

Care este calendarul celei mai mari distribuiri de cash din istoria BVB, peste 9 miliarde de lei de la Fondul Proprietatea

Care este calendarul celei mai mari distribuiri de cash...

Autor: Tibi Oprea

30.07.2023, 11:35 5704

După dividende de 272 mil. lei plătite în iunie, urmează 8,06 mld. lei în septembrie şi, probabil, încă 1,2 mld. lei până la finele anului La prima distribuire randamentul a fost de circa 2,4%, iar dividendele speciale au 79% randament Investitorii ar mai putea primi o propunere de dividend cu peste 10% randament în 2023.

Fondul Proprietatea (FP) şi-a ţinut investitorii în permanentă atenţie de la începutul acestui an, în special pe fondul vânzării pa­chetului deţinut la Hidro­electrica (H2O), dar şi în con­textul în dividendelor şi aşteptărilor de dividend, aspecte care i-au constrâns pe aceştia să individualizeze calculele în funcţie de preţul de la momentul achiziţiei, de costuri şi de avantaje.

Având în vedere că cea mai mare parte a activelor (80%) au fost lichiditate odată cu IPO-ul din iulie, Fondul ar urma să distribuie în 2023 dividende totale de aproape 9,6 mld. lei, valoare istorică pentru bursa locală. Dividendul brut de circa 1,7697 lei pe acţiune este format din trei surse, una fiind estimată şi are un randament record de peste 90% la cotaţia curentă a acţiunilor, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor din rapoartele publicate de FP la Bursa de la Bucureşti. În februarie, Fondul Pro­prie­ta­tea chema acţionarii pe 21 aprilie să voteze un dividend brut de 0,05 lei pe acţiune din profitul contabil net rămas al anului 2022, adică suma de aproximativ 272 mil. lei. La pre­ţul acţiunilor de la momentul pu­bli­cării convocatorului, randa­men­tul era de 2,4%. Dividendele au fost plătite la începutul lui iunie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO