Burse - Fonduri mutuale

Care sunt cele mai mari fonduri speculative din lume?

 Care sunt cele mai mari fonduri speculative din lume?

Autor: Roxana Pricop

25.12.2011, 14:39 1582

Spre deosebire de bănci, companii de construcţii, asigurători sau firme de brokeraj, fondurile speculative (fonduri de hedging) nu sunt trecute în cartea de telefoane.

Fondurile de hedging sunt cel mai adesea asociate cu preluările ostile ori cu marile tranzacţii de pe pieţele financiare, şi nu se supun vreunei reglementări. Fondurile de hedging au devenit însă mari jucători.

Experţii financiari estimează că sunt peste 8.000 de fonduri speculative în lume, cele mai multe activând în SUA şi în Marea Britanie. Motivul pentru care fondurile de hedging nu apar în cartea de telefoane este pentru că acestea nu se adresează oamenilor obişnuiţi, ci persoanelor foarte bogate sau investitorilor profesionişti aşa cum sunt companiile de asigurări sau fondurile de pensii. Mai mult, fondurile de hedging pot investi în orice tip de activ, fie că este vorba de acţiuni, mărfuri, metale preţioase şi valute, îşi pot asuma riscuri ridicate în goana după profituri ridicate.

Nu există statistici oficiale cu privire la valoarea activelor aflate în administrarea fondurilor de hedging, pentru că acest tip de business este extrem de discret şi adesea condamnat pentru practicile imorale la care apelează pentru a înregistra profit.

Potrivit informaţiilor culese de Bloomberg de la principalii administratori de fonduri de hedging, cel mai mare fond speculativ din lume este Bridgewater Associates cu active în administrare de 60 miliarde de dolari în 2010. Firma a fost fondată de Ray Dalio, absolvent de Harvard, în 1975. Dalio este un investitor "macro", adică pariază cel mai adesea pe tendinţele economice, cum ar fi schimbări ale cursului de schimb, inflaţie şi creşterea PIB-ului. În căutare de oportunităţi de câştig, Bridgewater cumpără şi vinde peste o sută de instrumente financiare diferite din întreaga lume - de la obligaţiuni japoneze la contracte futures pe cupru tranzacţionate la Londra la contracte pe moneda Braziliei.

Pe locul secund se situează firma americană JPMorgan Asset Management cu active de 41,1 miliarde de dolari în 2010. Pe locul al treilea se situează Man Group din Londra, cu active de 39,5 miliarde de dolari. Compania a fost fondată în 1783 de James Man, meşteşugar, şi a început ca principalul furnizor de rom al Marinei Regale. În timpurile noastre, numele firmei Man Group apare pe lista de prejudiciaţi ai fraudei Madoff. În octombrie 2008, firma dezvăluit că a investit 360 milioane de dolari în schema ponzi a lui Bernard Madoff în numele clienţilor unui fond pe care îl administrează.

Locul al patrulea este împărţit de două firme: Brevan Howard Asset Management din Londra şi Paulson&Co din New York, ambele cu active de câte 32 miliarde de dolari în administrare. Jonh Alfred Paulson, fondatorul firmei Paulson&Co din New York, a devenit miliardar în 2007 pariind pe falimentul creditelor ipotecare din SUA şi câştigat 3,5 miliarde de dolari în acel an. Pe locul al cincilea se situează Highbridge Capital Management, din New York, şi Soros Fund Management din New York, ambele cu active de câte 27 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO