Burse - Fonduri mutuale

Catalin Chelu a intrat in lista presedintilor SIF anchetati de procurori

10.09.2008, 19:33 18

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a Parchetului General a confirmat ieri pentru ZF ca il cerceteaza pe omul de afaceri Catalin Chelu, presedintele SIF Moldova, intr-un dosar aflat in faza actelor premergatoare.
Informatia privind cercetarea de catre procurori a presedintelui SIF Moldova a aparut prima data la Adunarea Generala a Actionarilor SIF Oltenia de la finalul saptamanii trecute, cand omul de afaceri a cerut indepartarea lui Dinel Staicu de la conducerea SIF Oltenia.
De altfel, unul din motivele invocate de Chelu era chiar faptul ca Staicu este cercetat de procurori intr-un alt dosar. SIF Oltenia nu a permis atunci unor actionari sa voteze pe motiv ca ar actiona in mod concertat cu Chelu.
Cercetarea penala nu inseamna ca persoana care este subiectul acesteia este automat vinovata, dar are consecinte pe piata de capital.
Astfel, CNVM a cerut convocarea unei Adunari Generale la SIF Oltenia, dupa confirmarea informatiei ca Dinel Staicu, presedintele SIF Oltenia este cercetat penal. Aceasta AGA, ceruta pentru reconfirmarea presedintelui Dinel Staicu in functie, a avut loc la finalul saptamanii trecute.
"Pe rolul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala este inregistrat un dosar (in legatura cu Catalin Chelu - n. red.), aflat in faza actelor premergatoare, stadiu procedural care nu permite furnizarea altor date", a declarat Robert Cazanciuc, procuror in cadrul DIICOT.
Omul de afeceri spune insa ca nu stie nimic despre existenta acestui dosar. "Nu stiu de nici un dosar, mie nu mi-a spus nimeni nimic," a declarat Chelu.
Procurorii au solicitat SIF Oltenia o serie de informatii in acest dosar, conform presedintelui societatii Dinel Staicu.
El nu a oferit mai multe informatii insa a precizat ca cercetarile procurorilor nu au legatura doar cu SIF Oltenia, ci cu relatia lui Chelu cu toate cele cinci SIF-uri.
Catalin Chelu este unul dintre cei mai mari investitori de pe piata de capital, el controland, conform informatiilor vehiculate pe piata, pachete importante din cadrul SIF-urilor prin intermediul mai multor persoane fizice sau juridice.
Legislatia in vigoare nu permite unui investitor sa detina mai mult de 1% din capitalul unui SIF impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat. Controlul pe care omul de afaceri l-ar exercita asupra unor pachete de actiuni SIF nu a fost insa stabilit de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) sau o alta autoritate. Pe de alta parte, Chelu mai este actionar si la alte societati comerciale, care au fost implicate de-a lungul timpului in tranzactii cu SIF-urile.
Catalin Chelu a preluat recent functia de presedinte al SIF Moldova, dupa ce fostul presedinte Sorin Turtoescu a demisionat invocand motive de sanatate.
Chelu nu a primit insa pana in prezent avizul CNVM pentru a ocupa acest post asa cum prevede legea. Pe de alta parte, reprezentantii CNVM nu aveau cunostinta despre cercetarile procurorilor.
"CNVM nu a fost informata privind existenta unui dosar in privinta lui Catalin Chelu", spunea la finalul saptamanii trecute Victor Stanila, purtatorul de cuvant al CNVM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO