Burse - Fonduri mutuale

Ce acţiuni de dividend ar trebui să aibă în portofoliu investitorii de la Bursa de la Bucureşti?

Ce acţiuni de dividend ar trebui să aibă în...

Autor: Tibi Oprea

15.08.2021, 14:08 9950

♦ Pornind de la istoricul repartizărilor profiturilor către investitori, analiştii au concluzionat că pe primele locuri se află companii de stat.

Cu randamente ale dividen­delor de 12,8%, 12,1% şi 11,3% în medie în ultimii cinci ani, producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica (SNN), producătorul de gaze naturale Romgaz (SNG) şi transportatorul de ţiţei Conpet Ploieşti (COTE), companii deţinute majoritar de statul român, ocupă primele poziţii între acţiunile listate pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti care ar putea intra într-un portofoliu axat pe dividende, luând în considerare randa­mentul istoric al acestora şi rata de distribuţie a profitului sub formă de dividende, potrivit unei analize realizate de Prime Transaction.

„Iese destul de uşor în evidenţă un lucru previzibil: topul este dominat de emitenţi de stat, aceştia ocupând primele trei poziţii, cu alţi doi emitenţi aflaţi un pic mai jos. Nuclearelectrica (SNN) şi Romgaz (SNG) sunt, de altfel, singurii emitenţi pentru care media combinată a celor trei intervale este mai mare de 100%. Privind un pic mai atent, însă, observăm că tendinţa este una de scădere a randamentelor pentru aceşti emitenţi. Pentru 4 dintre cei 5 emitenţi de stat din partea de sus a clasamentului, media pe ultimii 3 ani este sub mediile pe 5 şi 10 ani, singura excepţie fiind la Electrica (EL), un emitent cu randamente foarte constante, chiar dacă mai mici decât în alte cazuri“, scriu analiştii PrimeT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO