Burse - Fonduri mutuale

Ce câştiguri au adus IPO-urile de la Bursa de Valori Bucureşti şi cum trebuie văzută acţiunea Hidroelectrica

Ce câştiguri au adus IPO-urile de la Bursa de Valori...

Autor: Tibi Oprea

04.05.2023, 00:07 1585

Pe un portofoliu de companii din indicele BET care s-au listat prin Ofertă Publică Iniţială (IPO-uri), la care adăugăm OMV Petrom, care s-a privatizat prin majorare de capital, randamentul mediu anualizat este de 10,4% de la listare încoace. Mai mult de jumătate a venit din dividende, potrivit unor calcule realizate de Mihai Căruntu, vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari (AAFBR), pentru ZF.

„Interpretarea ar fi că, ţinând seama de evoluţia principalelor companii listate prin IPO la BVB, aşteptările realiste ale unui investitor ar consta într-un randament mediu anualizat de peste 10% pe termen lung, ceea ce este în acord cu statisticile pieţelor de capital dezvoltate”, scrie Mihai Căruntu.

Calculul ţine seama de mărimea fiecărei companii, prin ponderarea cu capitalizarea free-float-ului. Are ca referinţă preţul de IPO, respectiv de la privatizare pentru Petrom şi ia în considerare câştigul potenţial de capital, adică preţul actual de la BVB faţă de preţul de IPO şi câştigul din dividend, adică suma dividendelor brute colectate după listare raportat la preţul de IPO, ţinând seama inclusiv de impactul acţiunilor gratuite distribuite de unele companii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO