Burse - Fonduri mutuale

Ce fac acţiunile marilor bănci europene cu prezenţă în România: de la minus 18% pentru UniCredit la un declin de 52% în cazul OTP

Ce fac acţiunile marilor bănci europene cu prezenţă...

Autor: Eduard Ivanovici

24.10.2022, 07:38 1282

♦ O singură bancă din cinci a avut o evoluţie mai bună decât cea a indicelui de referinţă.

Acţiunile marilor bănci din Europa cu prezenţă inclusiv în România înregistrează declinuri semnificative în 2022, an marcat de scăderi puternice pe pieţele de capital, schimbări majore de politică monetară şi, implicit, de creşteri agresive ale ratelor dobânzilor de către băncile centrale din toată lumea.

De exemplu, UniCredit – grup bancar italian cu o capitalizare de 22,7 miliarde de euro – este pe minus cu 18% de la începutul anului, în timp ce indicele milanez FTSE-MIB a coborât cu 22%, conform datelor agregate de ZF de la MarketWatch.

Banca cu sediul în Milano este urmată de grupul francez Société Générale, ale cărui acţiuni s-au depreciat cu 27% în 2022, ajungându-se astfel la o valoare de piaţă de 19 miliarde de euro. Prin comparaţie, indicele CAC 40 din Paris este pe minus cu 17%.

În Austria, acţiunile Erste – proprietarul BCR, cu o capitalizare de 10,4 miliarde de euro – au coborât cu 42% de la începutul lui 2022 încoace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO