Burse - Fonduri mutuale

Ce spune BNR despre recomandarea către bănci de a nu plăti dividende până în septembrie

Cristian Popa, CFA, membru CA al Băncii Naţionale a României: Oficialii ECB spun că situaţia macroeconomică s-a schimbat în bine şi că argumentele de extindere sau menţinere a restricţiilor dispar încet-încet.

Cristian Popa, CFA, membru CA al Băncii Naţionale a României: Oficialii ECB spun că situaţia macroeconomică s-a schimbat în bine şi că argumentele de extindere sau menţinere a restricţiilor dispar încet-încet.

Autor: Tibi Oprea

27.07.2021, 09:30 1508

Cristian Popa, CFA, membru al consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, afirmă că restricţiile privind plăţile de dividende de către bănci ar putea fi ridicate în următoarele luni. „Restricţiile privind plăţile de dividende de către bănci ar putea fi ridicate în lunile următoare, în viitorul apropiat. Există discuţii avansate la nivel european pe această temă. În condiţiile economice actuale nu a apărut nimic care să recomande sau care să ducă spre ideea de prelungire a recomandării Băncii Centrale Europene care limita distribuţiile băncilor către acţionari. Oficialii ECB spun că situaţia macroeconomică s-a schimbat în bine şi că argumentele de extindere sau menţinere a restricţiilor dispar încet-încet”, spune Cristian Popa pentru ZF.

BNR a recomandat băncilor comerciale din România să nu distribuie dividende până la 30 septembrie 2021 fără o consultare prealabilă cu Banca Naţională, după ce în aprilie 2020 recomanda băncilor să nu-şi remunereze investitorii cu o parte din profitul aferent anului anterior pentru a dispune de resursele de capital necesare pentru a face faţă impactului adus de COVID-19 în economie. Recomandările au venit în linie cu cele de la nivel european. „Recomandarea expiră în septembrie. La noi rămâne desigur riscul unui val patru pandemic mai dur, din cauza ratei mult mai reduse de vaccinare, însă mă aştept ca această relaxare a condiţiilor cu privire la distribuţiile băncilor să aibă loc totuşi. În septembrie urmează a fi comunicată decizia finală, aceasta nefiind luată încă”, mai spune Cristian Popa. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO