• Leu / EUR4.9232
  • Leu / GBP5.6092
  • Leu / USD4.5644
Burse - Fonduri mutuale

Cea mai bună veste pentru economia României din ultimii 30 de ani: Bursa de la Bucureşti îndeplineşte condiţia de lichiditate şi promovează la statutul de Piaţă Emergentă Secundară din septembrie 2020. Banca Transilvania, Romgaz şi BRD-SocGen ar putea fi incluse în indicele FTSE Global All Cap

Cea mai bună veste pentru economia României din ultimii 30 de ani: Bursa de la Bucureşti îndeplineşte condiţia de lichiditate şi promovează la statutul de Piaţă Emergentă Secundară din septembrie 2020. Banca Transilvania, Romgaz şi BRD-SocGen ar putea fi incluse în indicele FTSE Global All Cap

Autor: Alex Ciutacu

26.09.2019, 23:05 6663

Bursa de la Bucureşti a fost promovată de agenţia FTSE Russell la statutul de piaţă emergentă secundară într-o decizie istorică ce va intra în vigoare din septembrie 2020, potrivit unui anunţ oficial făcut în această seară.

„FTSE Russell se bucură să anunţe că România va fi promovată la statutul de Piaţă Secundară Emergentă, decizie ce va intra în vigoare odată cu revizuirea semi-anuală din septembrie 2020”, anunţă agenţia FTSE Russell.

România a fost adăugată pe lista scurtă pentru acest statut încă din septembrie 2016, cu posibilitatea de a fi reclasificată la piaţă secundară emergentă.

Ce s-a schimbat pentru Bursa de la Bucureşti între piaţă de frontieră şi piaţă emergentă secundară

 

Ca parte a revizuirii anuale, Comitetul de Reclasificare al FTSE a decis că Bursa de la Bucureşti a îndeplinit criteriul de lichiditate, unde a trecut de la „restricţionat”, la „îndeplinit”.

Prin urmare, România îndeplineşte nouă criterii pe lista FTSE de calitate a pieţelor – criterii care sunt pe cerinţa de intrare pentru statutul de pieţe emergente.

Astfel, trecerea României de la piaţă de frontieră la piaţă emergentă secundară va fi implementată într-o sigură tranşă, prin eliminarea din indexul FTSE Frontier şi includerea în indexul FTSE Global Equity Index Series (GEIS), începând cu septembrie 2020.

Ce înseamnă pentru companiile listate la Bursa de la Bucureşti

 

Pentru introducerea în indexul FTSE Global All Cap doar trei companii de la BVB s-au încadrat în cerinţele necesare în baza datelor urmărite de FTSE Russell la data de 28 iunie 2019. Astfel, acţiunile eligibile pentru FTSE Global All Cap din septembrie 2020 sunt Romgaz, Banca Transilvania şi BRD-SocGen. 

Decizia finală pentru introducerea acestora în indicele FTSE Global All Cap din septembrie 2020 va fi luată în baza situaţiei companiilor pe bursă la data 30 iunie 2020. 

Odată cu trecerea la statutul de piaţă emergentă secundară Bursa de la Bucureşti va intra în vizorul mai multor investitori mari, care gestionează portofolii semnificative de investiţii. Astfel, decizia este un vot de încredere pentru Bursa de la Bucureşti.

Cum reacţionează Ministerul Finanţelor

 

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, anunţă că „piaţa de capital românească intră într-un club mai select”, după anunţul agenţiei FTSE Russell de joi seară prin care statutul pieţei de capital din România este îmbunătăţit, de la cel de „piaţă de frontieră“, la cel de „piaţă emergentă“.

„Anunţul FTSE Russell de astăzi este o decizie istorică pentru România, un nou pas către realizarea unui proiect de ţară pentru care am insistat în ultimii ani de zile şi care este legat şi de procesul de aderare la moneda Euro. Piaţa de capital românească intră într-un club mai select al burselor de profil, echivalentă categoriei «investment grade» de care beneficiază ţara noastră în clasificarea agenţiilor de rating şi are acum şansa de a contribui şi mai mult la capitalizarea economiei reale româneşti”, spune Eugen Teodorovici.

El mai susţine că va sprijini „procesul unor noi IPO-uri ale companiilor de stat”.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9232
Diferență: 0,0467
Ieri: 4.9209
Azi: 4.5644
Diferență: -0,2426
Ieri: 4.5755
Azi: 5.6092
Diferență: 0,0981
Ieri: 5.6037
Azi: 4.9467
Diferență: 0,0668
Ieri: 4.9434