Burse - Fonduri mutuale

Cea mai fierbinte acţiune de pe Bursă: Argus a crescut cu 35% în trei zile

Cătălin Chelu

Cea mai fierbinte acţiune de pe Bursă: Argus a crescut cu 35% în trei zile

Autor: Adrian Cojocar

19.07.2011, 00:07 1226

Imediat după Revoluţie existau 16 producători de uleiuri înRomânia, însă în ultimii 20 de ani piaţa a intrat într-un proces deconcentrare şi numărul acestora s-a redus drastic, ajungând înprezent la numai şase.

Dacă în urmă cu o săptămână jocurile păreau făcute la Argus încondiţiile în care SIF Oltenia era de departe cel mai mare acţionaral companiei, cu o participaţie de aproape 23% din acţiuni, luptas-a încins după ce Cătălin Chelu a ajuns în numai câteva zile săcontroleze 33% din capital. SIF Oltenia a răspuns achiziţiilorrealizate de Chelu ajungând la o participaţie de 27,2% dincompanie.

Ieri s-au mai transferat în piaţă pachete cu acţiuni Argus careau cumulat 13,2% din capital, iar Cătălin Chelu spune că nu el afost principalul cumpă­rător al acestor pachete de acţiuni astfelcă SIF Oltenia ar putea reveni în poziţia de principal acţionar laArgus.

"Am achiziţionat şi noi ceva, dar nu tot. Nu ştiu cine acumpărat", a declarat omul de afaceri din Galaţi.

Atenţia celor două grupări se va orienta cel mai probabil înurmătoarea perioadă spre pachetul de 5% deţinut de SIFBanat-Crişana (SIF1), singurul acţionar semnificativ care a mairămas în companie, ceilalţi acţionari având participaţii care nudepăşesc pragul de 5%.

Grupul de firme al lui Cătălin Chelu şi SIF Oltenia sunt aproapede a-şi asigura pachetul de control în companie fapt pentru care auridicat puternic miza pe acţiunile Argus, preţul acestor titluridecolând în ultimele zile, iar transferurile realizându-se lacotaţii din ce în ce mai ridicate. De la intrarea lui Chelu înacţionariat, în urmă cu câteva zile şi până în prezent acţiunileArgus au urcat cu 40%.

Pe parcursul şedinţei de ieri existau ordine de cumpărare pentruaceste titluri la preţul maxim, de 3,5 lei/unitate, care cumulau4,4% din capitalul Argus, însă niciun vânzător nu era dispus să-şivândă participaţiile.

Argus Constanţa este unul dintre puţinii producătorilocali privatizaţi prin MEBO care au rezistat pe piaţă fărăsuportul unui acţionar de calibru, în prezent numărându-se printreprimii cinci jucători din industria uleiurilor vegetale. Piaţa estedominată de producători controlaţi de jucători străini careactivează la nivel internaţional, precum Bunge şi Cargill, iarArgus este singurul jucător independent.

Ultima tranzacţie de referinţă pe piaţa uleiului a fostachiziţia fabricii Expur Urziceni, numărul trei pe piaţauleiurilor, de către grupul francez Sofiproteol în anul 2009 încadrul unei tranzacţii de 80 mil. euro, respectiv un indicator P/S(preţ raportat la vânzări n.red.) de 0,9. Afacerile Expur s-aucifrat în anul achiziţiei la 85,8 mil. euro.

Argus Constanţa a realizat anul trecut afaceri de 51,7 mil. euroşi la preţul de ieri, de 3,5 lei/unitate, are o valoare de piaţă de29,3 mil. euro.

Titlurile se tranzacţionează în acest moment la un multiplu alvânzărilor pe anul trecut de 0,56.

Afacerile Argus au crescut în primul trimestru cu aproape 70%,ajungând la 64 mil. lei (15,2 mil. euro), iar profitul net alcompaniei a urcat cu 26% în acelaşi interval, la 5,6 mil. lei (1,3mil. euro). Anul trecut, afacerile Argus s-au majorat de asemeneacu 56%, pe fondul creşterii preţului uleiului. Preţul la ulei acrescut puternic în ultima perioadă ca urmare a îngrijorărilorprivind o posibilă criză alimentară la nivel internaţional. Înperioada iunie 2010 - iunie 2011 preţul la ulei s-a majorat cu 35%,potrivit indicelui alimentar al ZF.

Argus Constanţa controlează compania din sectorul agricolConcereal Tulcea (CTUL), cu o participaţie de 66,75% din acţiuni,firmă care deţine depozite şi care-i furnizează o mare parte dinmateria primă necesară.

De la începutul anului acţiunile Argus Constanţa au adus unuldintre cele mai mari randamente de pe bursă, avansând cu circa100%, de la nivelul de 1,74 lei/acţiune la finele anuluiprecedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO