Burse - Fonduri mutuale

Topul brokerilor după primele şase luni: KBC are un sfert din piaţă

Topul brokerilor după primele şase luni: KBC are un sfert din piaţă

Autor: Adrian Cojocar

04.07.2011, 00:07 694

Brokerii de la KBC Securities, firmă controlată de grupulbelgian KBC, au dominat autoritar în primul semestru topulintermediarilor de la Bursa de Valori Bucureşti, una din patrutranzacţii ca valoare fiind intermediată de casa de brokeraj,potrivit statisticilor BVB.

KBC Securities a intermediat în şase luni tranzacţii la Bursăîn valoare de 3,2 mld. lei (743 mil. euro) şi are o cotă de piaţăde 25,9%, cât următoarele cinci firme de brokeraj clasate în top laun loc, care fac parte în general din grupuri bancare şi carelucrează preponderent cu investitori institu­ţionali.

Belgienii au profitat anul acesta de listarea FonduluiProprietatea, care au atras interesul investitorilor instituţionalişi au generat aproape două treimi din rulajul întregii Burse înprima jumătate a anului, cu toate că practic s-au tranzac­ţionatnumai circa cinci luni, fiind listate în data de 25 ianuarie.

Deşi titlurile Fondului Proprietatea au avut oevoluţie dezamăgitoare, depreciindu-se cu 12% de la listare,acestea au adus venituri semnificative firmelor de brokerajimplicate în tranzacţii. Listarea Fondului Proprietatea a urcattranzacţiile de pe piaţa principală a BVB cu 44% în primele şaseluni, până la nivelul de 1,3 mld. euro.

UniCredit CAIB Securities, Raiffeisen Capital & Investmentşi cehii de la Wood au urmat în topul intermediarilor de la BVB,fiecare cu tranzacţii de peste 600 mil. lei (140 mil. euro). Şiolandezii de la ING s-au apropiat de nivelul de 600 mil. lei.

Dintre firmele de brokeraj specializate pe segmentul de retail(investitori persoane fizice), Broker Cluj s-a clasat cel mai bine,ocupând locul al şaselea, cu tranzacţii de 435 mil. lei (peste 100mil. euro). Cea mai importantă tranzacţie din primul semestru afost vânzarea unui pa­chet de 5% din BRD de către BERD pentru 107mil. euro, ope­raţiune care a fost intermediată de KBCSecurities.

Aproape o treime din rulajul firmei de brokeraj Raiffeisen dinprimul semestru a fost generată luna trecută de tranzacţiile cutitluri Astra Bucureşti (ATRA), care s-au ridicat la 106 mil. lei(25 mil. euro). Raiffeisen a fost intermediarul atât la vânzarea,cât şi la cumpărarea pachetului de acţiuni Astra transferat pepiaţa RASDAQ. Omul de afaceri Dan Adamescu a cumpărat prinintermediul Nova Group pachetul de acţiuni de 27% deţinut de grupulaustriac Uniqa la Astra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO