Burse - Fonduri mutuale

Cea mai mare tranzacţie cu Banca Transilvania de astăzi, 17 mil. lei

Cea mai mare tranzacţie cu Banca Transilvania de...

Autor: Liviu Popescu

15.01.2019, 13:07 5484

Banca Transilvania (TLV), cea mai tranzacţionată acţiune de la bursa românească, este cel mai lovit emitent de ordonanţa de urgenţă 114 în condiţiile în care doar în ultimele două şedinţe, respectiv luni şi până marţi la ora 13:00, acţiunile s-au prăbuşit cu aproape 18%. Prăbuşirea a venit în contextul în care investitorii se tem că banca va fi taxată de patru ori pe an, şi nu o dată aşa cum sperau aceştia.

La ora 12:35 în sistemul bursei figurează o tranzacţie de aproape 17 mil. lei cu acţiuni TLV, la preţul de 1,6 lei. Ulterior preţul a scăzut la 1,59 lei.

Chiar dacă încă lipsesc normele de aplicare ale „taxei pe lăcomie“, Bursa de la Bucureşti a re­ac­ţionat agresiv ieri când Darius Vâlcov, con­silierul premierului Viorica Dăncilă şi con­si­derat ar­hitectul Ordonanţei 114, a afir­mat după-amia­ză pentru ZF că Guvernul PSD va ta­xa de patru ori băncile din Româ­nia în func­ţie de dobânda Robor, şi nu doar o da­tă pe an aşa cum sperau participanţii la pia­ţă. În varianta OUG pu­blicată în Mo­ni­to­rul Oficial nu se men­ţiona clar dacă este vorba de taxare tri­mestrială şi nu anuală.

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II sunt victime colaterale ale taxei trimestriale pe activele băncilor în condiţiile în care Banca Transilvania şi BRD sunt cele mai mari investiţii ale acestora la bursă. Banca Transilvania este cea mai mare investiţie a Pilonului II, cu 1,3 miliarde de lei la finele S1/2018 din totalul investiţiilor la bursă de 7,1 miliarde de lei, potrivit celor mai recente date calculate de ZF. Pe de altă parte, investiţiile la BRD sunt de aproape 600 mil. lei, ceea ce înseamnă că cele două acţiuni bancare reprezintă aproape o treime din portofoliul Pilonului II la bursa de la Bucureşti. Guvernul a introdus de la 1 ianuarie 2019 o taxă pe activele bancare denumită iniţial “de lăcomie”, în urma căreia instituţiile de credit din România sunt impozitate diferenţiat în funcţie de nivelul dobânzii ROBOR, însă modalitatea de taxare nu era limpede: trimestrială sau anuală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO