OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie listată la Bursa de la Bucureşti în termeni de capitalizare, a raportat pentru 2021 venituri din vânzări de 26 miliarde de lei, mai mari cu 32% faţă de anul precedent, şi un profit net în creştere cu 122% la 2,86 miliarde de lei, potrivit raportului publicat joi dimineaţă.
Potrivit datelor agregate de ZF, veniturile din vânzări ale Petrom sunt cele mai mari din 2012 încoace. Spre comparaţie în 2012 compania a raportat 26,2 mld. lei cu un profit net de 4 mld. lei.
“Contribuţia noastră la bugetul de stat s-a situat la un nivel record, de 12,3 miliarde de lei. Această creştere a fost determinată, de asemenea, şi de taxarea gazelor naturale, care s-a triplat faţă de anul 2020. Acest lucru s-a datorat unei diferenţe semnificative între preţul de referinţă al gazelor naturale şi preţul realizat”, spune Christina Verchere, CEO Petrom.
În consecinţă, regimul de taxare pentru producţia de gaze din România a devenit şi mai necompetitiv, semnificativ peste media europeană. Acest lucru pune presiune pe investiţiile din România, periclitând aprovizionarea din producţia de gaze naturale autohtonă.
“Nemodificarea Legii Offshore conduce la întârzierea deciziei finale de investiţii în Neptun Deep, pentru anul 2023. Pentru ca România să beneficieze de resursele sale de gaze naturale este nevoie de intervenţia urgentă a autorităţilor”.
CEO-ul Petrom menţionează că rezultate din 2021 sunt susţinute de un mediu de piaţă puternic pentru ţiţei, de utilizarea excelentă a activelor şi de creşterea cererii pentru energie. “Totuşi, rezultatul din exploatarea CCA EBIT excluzând elementele speciale se situează sub valoarea înregistrată în 2019. Mediul de piaţă cu preţuri ridicate la gazele naturale nu se reflectă în rezultatele noastre din cauza nivelului extrem de ridicat al taxării”.
Compania menţionează că vânzările s-au dublat în T4/2021, de la 4,6 mld. lei în T4/2020 la aproximativ 9 mld. lei, susţinută în principal de volumele şi preturile mai mari aferente vânzărilor de produse petroliere, parţial contrabalansate de volumele mai mici aferente vânzărilor de gaze naturale şi electricitate.
“În România, cererea pentru produsele noastre a revenit, în general, la nivelurile pre-COVID”, potrivit companiei cu 27,5 mld. lei capitalizare. Compania a anunţat şi propunerea de dividende din rezultatul pe 2021, respectiv 0,0341 lei pe acţiune, adică vrea să distribuie 1,9 mld. lei, echivalentul unui randament de 7%.