Burse - Fonduri mutuale

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II încheie 2021 cu active record de 89 mld. lei. Doar în decembrie activele au urcat cu 3 mld. lei, evoluţie susţinută în principal de creşterea bursei româneşti cu nu mai puţin de 7%. Decembrie, cea mai bună lună din istoria Pilon II

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II încheie...

Autor: Liviu Popescu

21.01.2022, 11:34 793

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, cei mai mari investitori ai companiilor listate la Bursa de la Bucureşti, au încheiat 2021 cu active record de 89 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 14 mld. lei pe parcursul anului, respectiv 19%, potrivit celor mai recente date ale Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Doar în luna decembrie activele fondurilor de pensii private au urcat de la 86 mld. lei la 89 mld. lei, aşadar o creştere de 3,1 miliarde lei şi care potrivit datelor agregate de Ziarul Financiar este cea mai mare creştere lunară din istoria sistemului de pensii private din România, evoluţie susţinută în principal de creşterea indicelui principal bursier BET cu 7%.

Astfel, pe fondul contribuţiilor trimise de salariaţii români, în medie circa 800 mil. lei lunar, şi ca urmare a aprecierii cotaţiilor din portofoliu în anul 2021, în special acţiuni româneşti, fondurile de pensii private Pilon II şi-au majorat activele la o valoare record, arată datele ZF.

Pe partea de contribuţii, câteva milioane de salariaţi români au virat aproximativ 9,8 mld. lei în 2021, plus 1 mld. lei într-un an.

Ca şi structura a investiţiilor, cea mai mare parte a activelor fondurilor de pensii Pilon II este în titluri de stat, respectiv 60%, adică 53 miliarde de lei, ceea ce face din aceşti investitori cei mai mari finanţatori ai statului român.

Urmează segmentul de acţiuni – burse externe dar în cea mai mare parte bursa de la Bucureşti, respectiv 26%, adică 23 miliarde de lei, maxim istoric.

La nivel individual NN Pensii şi-a majorat activele în decembrie cu 1 mld. lei la 31 mld. lei, fiind cel mai mare fond Pilon II. Urmează AZT Viitorul Tău cu 19 mld. lei (plus 600 mil. lei), Metropolitan Life Pensii Private cu 12,3 mld. lei, Vital (8,9 mld. lei), Aripi (8 mld. lei), BCR Pensii (6 mld. lei), BRD Pensii (3,5 mld. lei).

Toate cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România au avut în 2021 randamente sub rata inflaţiei de 8,2%, arată datele agregate de Ziarul Financiar.

NN Pensii, cu un randament de 7,25%, Aripi – administrat de Generali (5,96%) şi Vital – al Aegon (5,46%) au fost cele mai performante trei fonduri de pensii private Pilon II din 2021, an în care randamentul mediu al sistemului de pensii private obligatorii a fost de aproximativ 5,9%, arată calculele realizate de Ziarul Financiar pe baza datelor de la ASF.

Urmează AZT Viitorul Tău cu 5,4%, Metropolitan Life Pensii cu 5,05%, BCR Pensii cu 3,6% şi BRD Pensii cu 3,27%.​

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24