Burse - Fonduri mutuale

CEZ confirmă că intenţionează să-şi vândă afacerile din România; Cehii iau în calcul un exit la nivel regional pentru a se concentra pe operaţiunile locale

CEZ confirmă că intenţionează să-şi vândă...

Autor: Liviu Popescu

27.05.2019, 12:21 779

Grupul din domeniul energiei CEZ, controlat în proporţie de 70% de statul ceh, îşi va vinde operaţiunile din România, Turcia şi Polonia pentru a se concentra pe piaţa de energie electrică din Cehia, potrivit directorului general Daniel Benes, citat de publicaţia Hospodarske Noviny.

“Luăm în considerare o ieşire din România, din Turcia şi ne gândim să plecăm din Polonia, unde avem două centrale electrice pe bază de cărbune, ca parte planului de a reduce emisiile de CO2 ale grupului", spune Daniel Benes pentru Hospodarske Noviny, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

Acţionarii CEZ, care este deţinut în proporţie de 70% de stat, vor vota noua strategie la adunarea generală anuală din 26 iunie, spune Benes.

Benes a spus că vânzarea activelor de pe pieţele menţionate ar putea aduce "multe zeci de miliarde de coroane".

Ziarul Financiar a scris săptămâna treută, pe baza unor informaţii din piaţă, de intenţia cehilor de la CEZ de îşi vinde operaţiunile din România.

Publicaţia e-nergia.ro notează că anunţul oficial cu privire la vânzarea afacerilor din România va fi făcut cel mai probabil luna viitoare, iar grupul ceh este hotărât, el puţin în această fază, să vândă activele la licitaţii, care vor fi organizate în această toamnă.

Grupul CEZ este prezent în România prin nouă companii – Distribuţie Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO România, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power. Grupul este prezent pe piaţa românească din 2005, când a preluat distribuţia de energie electrică Electrica Oltenia SA.

Distribuţie Energie Oltenia (fosta CEZ Distributie) asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea.

CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României dar şi furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeşe 1,4 milioane de clienţi.

CEZ deţine în România şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântanele, Cogealac şi Gradina, o investiţie de 1,1 miliarde de euro, precum şi sistemul hidroenergetic de lângă Reşita, judeţul Caras-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) şi amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO