Burse - Fonduri mutuale

Chisu, IFB: Ar fi o greseala sa cumperi actiunile care au scazut cel mai mult

Chisu, IFB: Ar fi o greseala sa cumperi actiunile care au scazut cel mai mult
22.02.2009, 16:53 49

"Panica pe financiare din ultima saptamana a fost o reactie fireasca la stirile externe care au venit dinspre acest sector. Vedem astfel o schimbare de perspectiva a investitorilor, care daca pana de curand considerau SIF-urile actiunile "de aur" ale pietei, acum sunt considerate ca potentatorul unor eventuale probleme, prin participatiile pe care acestea le detin la banci. Atuurile pe care le aveau SIF-urile au ajuns sa fie ignorate", a apreciat Mihai Chisu, broker in cadrul IFB Finwest.

Titlurile BRD au inregistrat o scadere de aproape 10%, coborand la pretul de 4,2 lei/actiune, in vreme ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut 7,1%, atingand nivelul de 0,72 lei/actiune. La categoria international, titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au pierdut 6,5%. Consilul BVB a decis ca tranzactionarea actiunilor Erste pe piata de la Bucuresti sa nu mai fie limitata de variatia de pret (+/- 15%) si sa fie aliniata la principiile de transfer existente la bursa de la Viena, unde nu exista limita de variatie zilnica pentru aceste titluri.
La categora SIF-uri, cea mai mare scadere au inregistrat-o titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Transilvania (SIF3), de 9,3%, urmate in top de pierderea SIF Moldova (SIF2), de 8,6%. Pierderea saptamanala la nivelul societatilor financiare s-a ridicat vineri la aproape 16%, in vreme ce pierderea de la inceputul anului depaseste 34%.
"Analiza tehnica arata un nou prag suport pe SIF-uri undeva in jurul valorii de 7.000-8.000 de puncte, insa cred ca astfel de analize au ajuns prea putin relevante in conditiile in care piata se va pastra in continuare extrem de volatila. Cand se va reintoarce apetitul investitorilor, toti cei care au preferat sa astepte vor intra violent la cumparare, astfel corectia indicatorilor va fi recuperata intr-un interval de timp mult mai scurt", a adaugat Chisu.
In sectorul energetic corectiile de vineri au fost ceva mai temperate, cea mai mare scadere fiind consemnata de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), de 4,8%, urmate de actiunile Transgaz (TGN), care au pierdut 2%. Titlurile Petrom (SNP) au inchis in stationare, la nivelul de 0,15 lei/actiune, in vreme ce actiunile Transelectrica (TEL) au reusit sa inchida in urcare, cu un avans de 1,1%. Indicele de profil BET-NG a pierdut 1,5% fata de referinta.
"In perioada urmatoare vor fi cautate companiile care au demonstrat ca pot trece peste criza. Din pacate insa panica le-a depunctat si pe acestea. Cea mai mare greseala pentru investitori cred ca ar fi sa se orienteze catre companiile care au inregistrat cele mai mari scaderi din rationamentul ca vor recupera la fel de repede pierderile", a incheiat Chisu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO